Vabatahtlikud on loonud tasuta kasutatava digitaalse maakaardi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline vabatahtlike võrgustik on valmis saanud kogu Eestit katva vabalt ja tasuta kasutatava maakaardi.
Rahvusvaheline vabatahtlike võrgustik on valmis saanud kogu Eestit katva vabalt ja tasuta kasutatava maakaardi. Foto: www.openstreetmap.org

Rahvusvaheline vabatahtlike võrgustik on valmis saanud kogu Eestit katva vabalt ja tasuta kasutatava maakaardi. OpenStreetMap (www.openstreetmap.org) on 2005. aastal alustanud Wikipedia põhimõttel igaühe täiendatav globaalne digitaalne maakaart, mille täiendajate kogukond ületas sel aastal ühe miljoni piiri.

Kogukond on nüüd eelkõige Eesti enda ja lähiriikide sadade vabatahtlike entusiastide töö tulemusena kaardistanud kõik Eesti linnade, alevite ja alevike tänavad ning enam kui 70 protsenti hooneid.

Kaarti koostades on allikaks on olnud maa-ameti avaandmed ja GPS-seadmete abil tehtud välitööd. Sellega on kokku pandud kõige olulisem esmase taseme kaardiinfo.

OpenStreetMapi kaardiandmed on kõikidele vabalt ja tasuta kasutatavad, selle põhjal saab teha omi kaarte, väljatrükke, digikaarte, veebi- ja mobiiliteenuseid ilma tehniliste ja autoriõigusest lähtuvate piiranguteta ja tasuta. Kaardiandmed uuenevad pidevalt.

OpenStreetMapi andmete abiga on loodud palju tasuta või väga soodsa hinnaga nutitelefonide GPS-navigatsiooni lahendusi, humanitaarprojekte hädaolukordade haldamiseks ja teenuseid puuetega inimetele ning nende hulk suureneb iga päevaga.

Kaardi täiendamine Eestis ei lõpe. Oodatud on eelkõige oma koduümbruse uuendajad mis tahest Eesti nurgast. Vajalik on vaid internetiühendus ja keskmise taseme arvutioskused, abimaterjale leiab aadressilt www.maakaart.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles