Suure-Jaanis võetakse mõõtu vanadel olümpiaaladel

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks kavas olevaid alasid on raskusheide. Pildil on sooritusel mullune teine Martin Lehemets.
Üks kavas olevaid alasid on raskusheide. Pildil on sooritusel mullune teine Martin Lehemets. Foto: Aivar Hommik

4. augustil peetakse Suure-Jaani staadionil juba 25. korda kergejõustikuvõistlust «Vanad olümpiaalad». Päev algab kell 10.30 noorte mõõduvõtuga, täiskasvanud atleedid astuvad võistlustulle kell 13.

Üritust jäädvustab Kanal 2 ning kohapeal kommenteerib sündmuste kulgu kunagine tuntud spordireporter Erik Lillo, kes selleks spetsiaalselt Hiiumaalt kohale sõidab. Avamisel astuvad üles Viljandist saabunud Urve Tamme rühmvõimlejad.

Et eelregistreerimist pole, ei osanud võistluste korraldaja Hugo Hommik kõiki osavõtjaid nimetada. Kindlalt on lubanud tulla odaviskaja ja kuulitõukajana kuulsust kogunud Kristo Galeta ning odamees Ahti Peder.

Esimest korda oli nimetatud mõõduvõtt kavas juba 1985. aastal. Selle algataja oli kohalik spordiaktivist Hugo Hommik, keda spordirahvas tunneb eelkõige maletajana. Edaspidi on ta võistlust korraldanud igal aastal.

Kavas on nüüdseks olümpiamängudelt välja jäänud alad, nagu 60 meetri püstilähtest jooks, paigalt kaugushüpe, paigalt kõrgushüpe, paigalt kolmikhüpe, raskusheide (25,4 kg), mõlema käega kettaheide (tulemused liidetakse), mõlema käega kuulitõuge ja mõlema käega odavise ning 2007. aastast ka viie miili jooks.

Võistlustel on oma lipp ja sümbolid. Tase on olnud suhteliselt erinev, sest osalevad nii kohalik spordirahvas kui Eesti tipptegijad. Võistelnud on kettaheite olümpiapronks Aleksander Tammert, Valter Külvet, Donald-Aik Sild, Ramon Kaju, Raido Mägi, Aivar Hommik, Tarmo Adamberg, Mati Raudsepp, Hannes Männik, Margus Tammearu ning kettaheitja ja Ameerika jalgpalli mängija Margus Hunt.

Naistest on Aave Hommik saaanud läbi aegade 17 alavõitu, Sirkka-Liisa Kivisel on neid kogunenud 16 ja Kat­rin Ots-Sanderil 15. Osalenud on Soome, Norra, Rootsi ja USA sportlasi. Alates 2000. aastast võistlevad eraldi arvestuses naised ja 2002. aastast kuni 14-aastased noored.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles