Kogemusteta noortel on raske suvevaheajaks tööd leida

Merilyn Säde
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu tänava kebabimüügikohas töötav Anželika Neudorf valmistus eile ennelõunal tööpäevaks, lõigates lihatükke, mida pannakse näiteks rullkebabi sisse.
Tartu tänava kebabimüügikohas töötav Anželika Neudorf valmistus eile ennelõunal tööpäevaks, lõigates lihatükke, mida pannakse näiteks rullkebabi sisse. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Noored tunnistavad, et tööd otsida ja leida ei ole Viljandimaal kaugeltki kerge.

Sel kevadel Viljandi täiskasvanute gümnaasiumi lõpetanud Anželika Neudorf töötab osaühingule Inverco Ehitus kuuluvas kebabimüügikohas Tartu tänaval. Ta sai tööle sõbranna kaudu ning on seal kliente teenindanud juuli algusest saadik.

«Tahtsin suveks tööd leida ning mul oli sellega kiire, seega võtsin töökoha vastu,» ütles Neudorf.

Tema sõnul ei ole kebabiputkas keeruline töötada, raskem on siis, kui õues on palav. «Nädalavahetuse öödel on kliente päris palju ning siis tuleb tööd väga kiirelt teha,» ütles Neudorf.

Kõige raskem oligi esimene öine vahetus. «Ma ei osanud sellise rahvamassiga arvestada ja varem polnud midagi sellist teinud ka,» rääkis neiu. Tema tööpäevad kestavad keskmiselt 11 tundi, kuid mõnikord venivad ka 13-tunniseks.

Meelepärast ametit on raske leida

Anželika Neudorfi arvates on suvel raske Viljandis tööd leida, sest tema sõnul tahetakse muude tingimuste kõrval tihti, et töötajal oleks keskharidus.

Noortel endil pole neiu sõnul palju võimalusi, kuidas teenimisvõimalusi suurendada. «Noortele mõeldud suviseid töökohti võiks rohkem olla ning linnavalitsus võiks suve saabudes sellele rohkem tähelepanu pöörata,» leidis ta.

Meri-Liis Soome, kellest sügisel saab Suure-Jaani gümnaasiumi abiturient, töötab 1. juunist Männimäe Selveris. «Mais käisin proovipäeval ning õppisin kõik vajaliku kiiresti ära,» rääkis ta.

Algul oli ta tahtnud saada kohta sohvabaaris Zak-Zak, kus ta oli töötanud eelmisel suvel, kuid sinna oli tema sõnul väga palju soovijaid. «Seega uurisin sõbrannalt, kes töötab Selveris, kas seal oleks mõnda töötajat vaja, ning õnneks oligi.»

Soome sõnul ei ole klienditeenindaja töö raske, kuid päevad on pikad. «Mõnikord on tööpäeva pikkus 11, teinekord 12 tundi. See väsitab päris palju ning tihtipeale ei ole aega ka puhata,» tõdes neiu. «Ma ei saa öelda, et see on suveks unelmate töökoht, aga noortel on väga raske midagi meelepärast leida.»

Klient võiks käituda kuningana

Tütarlaps ei tahaks klienditeenindaja tööd teha aastast aastasse, sest tema arvates ei ela selle palgast ära ja pinge on päris suur. Töötajad püüavad klientidele meele järele olla, kuid vahel leidub siiski neid, kes teenindusega rahule ei jää.

«Väga tihti juhtub, et mõnel kliendil on halb tuju ja ta elab seda klienditeenindaja peal välja,» tunnistas Meri-Liis Soome. Tema sõnul on klient kuningas vaid siis, kui ta kuningana käitub.

Isa oli tütarlapsele pakkunud võimalust minna tööle Soome, kuid ta keeldus sellest. «Ma ei tahtnud nii rasket tööd teha ega oma sõpradest eemal olla,» sõnas ta.

Ka tema arvates on Viljandis noortel raske teenistust leida, sest enamasti käib see tutvuste kaudu. «Kui tutvusi pole, soovitan noortel kirjutada mitmesse kohta,» jätkas neiu ja lisas, et samuti on võimalik käia eri asutustes tööd küsimas. «Ise ma seda vist ei teeks, sest julgusest jääb puudu, aga mul on tuttavaid, kes on sel viisil mõnikord ka tööd saanud.»

Meri-Liis Soome klassiõde Karin Murik töötab tänavu suvel Viljandi sohvabaaris Zak-Zak, kuhu ta saatis e-kirja koos oma elulookirjelduse ja küsimusega, kas suveks abi vajatakse. «Kirjutasin ka teistesse Viljandi söögikohtadesse, kuid Zak-Zak oli ainus, kust mulle vastati,» ütles Murik.

Lokaalis on ta tööl olnud poolteist kuud ning plaanib jääda sinna suve lõpuni. «Mulle meeldib seal töötada, sest iga päev kohtub uute ja huvitavate inimestega ja igav ei hakka kunagi.»

Neiu arvates tema praegune töö raske ei ole, sest kolleegid on igati toetavad. «Alati abistatakse, kui vaja on, ning samuti ollakse valmis tööl asendama.»
Reedeti ja laupäeviti kestab töö südaööni ning just siis on kõige põnevam aeg.

«Nädalavahetuste õhtul peab ainult kokteile segama, muusika mängib kõvemini ja inimesi käib palju,» kirjeldas ta toimuvat.

Neiu ülesanne on toidud lauale viia ning laudu koristada, kuid vahel teenindab ta ka kliente ning võtab tellimusi vastu. «Kui abilist tööl ei ole, pean vahel ka nõud ära pesema,» lisas ta. Tööpäevad kestavad 8—10 tundi ning üle jõu need ei käi. «Ühel nädalal olen näiteks viis päeva tööl, teisel vaid kaks ning siis saab pikalt puhata.»

Karin Murik arvab, et töö saamine oleneb inimesest endast ja palju loevad tutvused. «Kui tutvusi pole, tuleb kirjutada eri kohtadesse ja ise tööd otsida,» ütles Murik ja lisas, et tema arvates on söögikohad enamasti vastutulelikud ning valmis noortele suveks töökogemust pakkuma. «Järjekindel peab olema, ise tuleb end tööandjatele pakkuda. Noor peaks igast võimalusest kinni haarama, sest tänapäeval on töökogemus väga tähtis. Tavaliselt ilma kogemuseta kergelt tööle ei võeta.»

Selveri kliendikommunikatsiooni spetsialist Triin Toome ütles, et Selver on alati valmis noortele tööd pakkuma, kuid siiski on seatud ka mõned piirangud. «Eelistame vähemalt 18 aasta vanuseid noori, sest alaealine ei tohi näiteks alkoholiga tegelda,» selgitas ta.

Spetsialist soovitas noortel endale selgeks teha, mida nad teha tahavad ja mis neid huvitab. «Samuti tuleks mõelda selle peale, kui palju on aega ja tahtmist tööd teha.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles