Mõnel päeval on lasteaias töötajaid rohkem kui lapsi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesklinnas asuvas Mesimummu lasteaias on ruumi 80 lapsele, kuid eile mängis õpetaja Ave Ainsoo valvsa pilgu all vaid neli mudilast.
Kesklinnas asuvas Mesimummu lasteaias on ruumi 80 lapsele, kuid eile mängis õpetaja Ave Ainsoo valvsa pilgu all vaid neli mudilast. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Teist aastat on suvel avatud kõik Viljandi lasteaiad ning hulga vanemaid on esitanud ka lastehoiu avalduse, kuid mõnel juulipäeval tuuakse õpetajate hoole alla vaid paar last.

Viljandi linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti juhataja Tiivi Tiido sõnul ajendas mullu lasteaiateenuse pakkumist muutma lapsevanematelt tulnud tagasiside.

«Paraku kõik lapsevanemad suvel puhkust ei saa,» tõi ta põhjuseks, miks otsustati varasema kahe asemel hoida lahti kõik linna lasteaiad. «Eelmise aasta põhjal on näha, et teenus meeldib lapsevanematele: avaldusi tehakse üha rohkem.»

Tiido sõnul on suveks last ajutiselt teise lasteaeda viia keeruline nii lastele kui ka vanematele. «Lapsi soovitakse hoida lasteaias, kus nad on harjunud olema.» Ta täpsustas, et laste vähesuse pärast pannakse rühmad kokku ning nendega tegelevad eri õpetajad, kuid keskkond on kasvandikele harjumuspärane.

Arv on erinev

Ametniku sõnul on vajadus lasteaiateenuse järele päeviti erinev ning suverühmad planeerivad tööd vanemate avalduste järgi. Ta lubas, et unustajaid ukse taha ei jäeta.
Männimäel asuva Mängupesa lasteaia direktori Sirje Kõuhkna arvates võiks lasteaed olla suvel kuu aega suletud, kuid vanemate tungival soovil seda ei tehta. Praegu on 205 kohaga Mängupesas avatud kaks rühma, kus käib umbes kolmkümmend last. «Päeviti on laste arv erinev,» lisas direktor.

Kesklinna lasteaias Mesimumm on direktor Lea Matsoni sõnul ruumi 80 lapsele ning eile oli kohal neli mudilast. «Avalduste järgi pidi tulema 20 last, kuid juulis ongi neid tavaliselt vähem,» ütles ta.

Lasteaia Mesimumm õpetaja Ave Ainsoo leidis, et juulis võiks töötajatel olla kollektiivne puhkus. «Töötajaid on praegu rohkem kui lapsi,» sõnas ta ja täpsustas, et laste arvust hoolimata peab iga päev tööl olema kaks õpetajat, abiõpetaja ning kogu köögipersonal. Ta nentis siiski, et kohale tulnud lapsed saavad rohkem tähelepanu ning õhkkond on rahulikum.

Krõlli nime kandvas lasteaias, mis tegutseb Paalalinnas, on majandusjuhataja Erna Joasoo ütlemist mööda avatud üks rühm ja üleeile oli seal kümme last. Joasoo sõnul mahutab maja muidu 116 kasvandikku.

Tiivi Tiido tõdes, et sooviavaldusi esitatakse tunduvalt rohkem, kui teenust reaalselt kasutatakse.

Küsimuse peale, kas suvel kõiki lasteaedu lahti hoida linnale ka rahaliselt ära tasub, vastas ta, et see ei ole kasumliku eesmärgiga ettevõtmine ning linna huvi ja kohustus on pakkuda kodanikele vajalikku teenust.

«Eelmise aasta kogemuste põhjal olid lapsevanemad sellega väga rahul ning tänavu esitatud avalduste arv andis aluse samal moel jätkata,» rääkis Tiido. Ta kinnitas siiski, et suve lõpul tehakse kokkuvõtted. «Kui teenuse järgi reaalne vajadus väheneb, kujundame oma tegevuse ümber.»

Naabervaldades on teisiti

Pärsti vallas on vallavanema asetäitja Heino Lapi sõnul suvel lasteaiad suletud. Põhjuseks peab ta huviliste puudust.

«Kui soovi avaldaks vähemalt kümme vanemat, siis avaksime rühma,» kinnitas ta. Lapp ütles, et vallas oli üks vanem, kes soovis suvel last lasteaias hoida, ja vald organiseeris tollele koha Viljandis.

Viiratsi vallas on vallavanema Sulev Kannimäe sõnul kolm lasteaeda, kuid Vana-Võidu ja Uusna lasteaed on juulis suletud ja töötab ainult Viiratsi Rüblik. See on vallavanema mäletamist mööda suvel avatud olnud juba paar aastat. «Lapsi on tunduvalt rohkem kui varem,» kinnitas ta.

Rübliku lasteaia majandusjuhataja Janne Suigusaare sõnul oli 100 kohaga lasteaias eile 20 last. Ta ütles, et lasteaeda võetakse suvel ka teisi valla lapsi. «Vana-Võidust käib meil üks laps,» tõi ta näiteks.

Lasteaiad hakkavad tavapärases mahus tööle augusti lõpul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles