Otsime haigrukolooniaid ja punaseid tammesid

Marek Vahula
, vabakutseline loodusuurija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hallhaigur
Hallhaigur Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

1990. aasta mais võeti minu ettepanekul esimesena Eestis kaitse alla Kadrina valla Vandu hallhaigrukoloonia. Paraku pole seal kaitse-eeskirja täidetud ning kõik pesapuud on maha saetud.

Et kurva saatusega kolooniaid leidub teisigi, tekkis mul 2006. aasta sügisel mõte uurida lähemalt meie haigrute elu ning võtta nende kodud kaitse alla.

Tänavu algab projektil «Haigruotsija» kuues hooaeg. Seni on mulle Eesti haigrute kohta tulnud üle seitsmesaja teate ning kaardile olen kandnud juba 55 kindlat kolooniat. Nende koguarvuks pakun umbes 60.

Olen püüdnud kindlaks teha nii hallhaigrute kolooniad kui nende pesitsusaegsed (aprill, mai, juuni) ja -järgsed (august, september, oktoober) toitumispaigad.

Ka Viljandimaalt on teretulnud uute haigrukolooniate ja üksikpesitsejate kohta käivad teated.

Samuti on oodatud informatsioon toitumispaikade ja lennusuundade kohta, sest nende põhjal saame leida uusi kolooniaid. Tähtis on seejuures edasi anda vaatluste täpne koht ja aeg.

Projekt peaks päädima nende lindude elu tutvustava «Haigruraamatuga».

Jätkan ka punase tamme kasvukohtade registreerimist. See projekt sai alguse 2007. aasta varakevadel, kui avaldasin ajakirjanduses üleskutse, et inimesed saadaksid mulle teateid Eesti punaste tammede kohta. Vastukaja on olnud elav, viie hooaja jooksul olen saanud umbes 200 teadet.

Eesmärk on teha kindlaks kõigi Eesti punaste tammede asukoht, pildistada neid ja anda parimatest fotodest välja ilus raamat. See kannaks sama pealkirja kui projekt: «Punase tamme otsijad».

Pildistama on lubanud tulla viljandlanna Katri Smitt, pärnulane Mark Soosaar ja tallinlane Boga (Vladimir Bogatkin), kuid fotograafe võiks olla rohkem.

Kutsun huvilisi andma projekti idee autorile teateid ka Viljandimaal kasvavate punaste tammede kohta. Igaühe asupaika on vaja täpselt kirjeldada, et potentsiaalne pildistaja puu selle selgituse järgi looduses üles leiaks. Ühtlasi õhutan inimesi meie punaseid tammesid fotografeerima.

Peale fotode võiks raamatusse kuuluda seda võõrpuuliiki tutvustav populaarteaduslik jutt.
Haigrute ja punaste tammede kohta käivad teated ja soovi tulla neid pildistama võib saata meiliaadressil marek53@hot.ee või edastada telefonil 322 0662.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles