Vihm ärgitas Soomaal vee luhtadele tõusma

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile hommikul oli vesi üle ujutanud mõned Soomaa luhad. Vett pole veel palju, kuid seda lisandub kiirelt, umbes kaks sentimeetrit tunnis.
Eile hommikul oli vesi üle ujutanud mõned Soomaa luhad. Vett pole veel palju, kuid seda lisandub kiirelt, umbes kaks sentimeetrit tunnis. Foto: Algis Martsoo

Pühapäeva õhtul magama minnes oli Soomaa elanik Algis Martsoo veendunud, et sel kevadel suurt üleujutust ei tule. Esmaspäeva hommikul õue vaadates tema arvamus muutus.

Õhtul kallanud vihma mõjul hakkasid jõed kiiresti kosuma ning ööpäevaga kerkis veetase pool meetrit.

«Ühe ööga oli ikka suur tõus toimunud,» nentis Soomaal giidina töötav Martsoo. «Kui veel pühapäeval ei uskunud keegi, et suur üleujutus tuleb, siis nüüd võib ennustada keskmisest suuremat üleujutust.»

Rekordit ei tule

Midagi sellist nagu kahel viimasel kevadel, kui vesi kerkis Halliste jõel Riisa veemõõdujaamas peaaegu pool meetrit üle arvestusliku nulli, tänavu oodata ei ole. Siiski võib suurvesi Algis Martsoo ennustust mööda tulla 20-aastase rahvuspargi ajaloo neljas.
Ta selgitas, et detsembris ja jaanuaris sadas küll palju, kuid lume asemel tuli vihma. See tekitas suisa seitse nädalat kestnud üleujutuse, mis veetaseme kõrguselt ületas paljusid kevadisi.

«Tulnuks sademed lumena, oleks meil praeguseks isegi rohkem lund kui kahel eelmisel talvel,» rääkis Martsoo. «Talvel sadas aga lisaks veel üle keskmise lund ning suure uputuse eeldused on ka tugev vihm ja luhtadele salvestunud jääkiht.»

Soomaal aastakümneid elanud Indrek Heina arvates võib üleujutus jääda keskmisele tasemele või isegi pisut alla selle.

Paaril viimasel aastal on Heinal õu vee all olnud ja 2010. aasta kevadel rajas ta veistele heinapallidest saared, et loomad ei peaks nädalate kaupa jalgupidi vees olema. Tänavu ta mingeid ettevalmistusi ei tee.

«Maja juurde vesi ei jõua,» ennustas Indrek Hein algava üleujutuse suurust. «Kõrgustikel pole sellist lund.»

Üks võimalus keskmisest suurema tulva saabumiseks siiski on. «Kui paar päeva tugevalt vihma sajab, siis tuleb,» lausus ta.

Kanuuga jõele ei pääse

Kui eile võis Soomaal rääkida suurvee ootusest ning vee alla olid jäänud vaid mõned luhad, siis tõenäoliselt neljapäeval või reedel tõusevad jõed kallastest välja.

Kevadise üleujutuse ajal kanuumatkajate giidina töötav Algi Martsoo arvas, et saabuval nädalavahetusel teeb ta paadiga luhtadel mõne tiiru. Kanuuga matkamiseks sobivat aega ennustas ta tuleva nädala teise poolde. «Jää on veel päris paks ja jõgede vabanemisega läheb aega,» lausus ta.

Üleujutuse suurus sõltub palju ka sellest, kas lähematel päevadel on öisel ajal miinuskraade või mitte. Ilmaprognoos on külma küll lubanud, kuid nädalavahetusel see Soomaale ei jõudnud.

Indrek Heina vaatlused näitavad, et miinuskraade võib veel tulla küll, kuid kevad on võimu võtnud. «Kuldnokki on hästi palju,» sõnas ta. «Üldiselt on kevad tänavu varasem kui kolmel viimasel aastal.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles