Viljandis on viis avalikku varjumispaika

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Üks Viljandi viiest avalikust varjumispaigast on Ugala teatris.
Üks Viljandi viiest avalikust varjumispaigast on Ugala teatris. Foto: Elmo Riig

Päästeamet andis pressiteate vahendusel teada, et koostöös maa-ametiga on valminud kaart, millele on märgitud avalikud varjumiskohad. Praeguseks on tähistatud veidi üle saja avaliku varjumiskoha. Viljandis on need Kesklinna koolis, Krõllipesa lasteaias, Jakobsoni koolis, Sakala keskuses ja Ugala teatris.

Päästeameti varjumise nõunik Sten-Patrick Kreek ütles, et vähem kui aastaga on välja selgitatud, kontrollitud ja tsiviilkaitse märgisega tähistatud Eestis 103 avalikku varjumiskohta umbes 60 000 inimesele. Aasta lõpuks on eesmärk tähistada avalikud varjumiskohad kuni 100 000 inimesele.

"Selleks, et inimestel oleks parem ülevaade avalike varjumiskohtade paiknemisest, pöördusime maa-ameti poole ning koostööna valmis avalike varjumiskohtade kaart," lausus Kreek. See on maa-ameti geoportaalis, päästeameti kodulehel, veebilehel olevalmis.ee ja rakenduses "Ole valmis!".

Avalik varjumiskoht on mõeldud eelkõige inimestele, kes ohuhetkel viibivad linnatänaval. Kes on töökohal või kodus, peaksid paigale jääma ning leidma varjumiseks akendeta ruumi või keldri.

Avalike varjumiskohtade valikul lähtutakse põhimõtetest, et varjumispaik on maa all, piisava ehitus-tehnilise vastupidavusega ja soovitavalt ilma akendeta. Asuma peaks varjumispaik kohas, kus lähiümbruses võib tänavatel viibida palju inimesi või siis on selles piirkonnas palju inimeste varjumiseks ebasobivaid ehitisi. Varjumiseks sobivad näiteks majade keldrid ja maa-alused parklad. 

Lisaks sõjalisele ohule võib varjumine vajalikuks osutuda erakorraliste ilmastikuolude või ulatusliku õhusaaste korral. Ohuteavitus edastatakse sõnumina EE-ALARM ja Eesti Rahvusringhäälingu ning muude meediakanalite kaudu ning suuremates linnades sireenidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles