​Jansseniga vaktsineeritud võivad vajada tõhustusdoosi juba kahe kuu järel

BNS
Copy
Koroonaviiruse Jansseni vaktsiin tuli algul turule tootja kinnitusega, et kaitseks piisab ühest süstist.
Koroonaviiruse Jansseni vaktsiin tuli algul turule tootja kinnitusega, et kaitseks piisab ühest süstist. Foto: Imago Images

Eesti ravimiameti teatel asus Euroopa ravimiamet hindama, kas Jansseni vaktsiiniga kaitsepoogitud inimesed vajavad tõhustusannust juba kaks kuud pärast esimest süsti.

Euroopa ravimiameti inimravimite komitee hindab vaktsiini turustava ettevõtte esitatud andmeid kiirendatud korras. Nende hulgas seda infot, mis on saadud kliinilisest uuringust, kus 14 000 täiskasvanut said teise annuse Jansseni vaktsiini või platseebot kaks kuud pärast esimese annuse manustamist. Komitee hinnangut tõhustusannuse kohta oodatakse lähinädalatel, juhul kui ettevõttel ei ole vaja esitada lisaandmeid.

Jansseni vaktsiin on praegu lubatud kasutamiseks vanematel kui 18-aastastel ning esialgne vaktsineerimisskeem sisaldab ühte vaktsiiniannust.

Vaktsiin sisaldab adenoviirusvektorit, mille genoomi on viidud geen, mis kodeerib SARS-CoV-2 viiruse ogavalku. Vaktsiin ei sisalda SARS-CoV-2 viirust ennast ega ole seetõttu võimeline ka COVID-19 haigust põhjustama. Ogavalk toimib antigeenina ning valmistab inimese organismi ette kaitsma end SARS-CoV-2 vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles