Mulgid tunnustavad meele hoidjaid

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgi mustreid võib kohata juba õige sagedasti.
Mulgi mustreid võib kohata juba õige sagedasti. Foto: Elmo Riig / Sakala

Käesolevast aastast annavad Võru instituut, Seto instituut, Mulgi kultuuri instituut ja sihtasutus Kihnu Kultuuriruum koos Võru, Põlva, Valga, Viljandi ja Pärnu maavalitsusega välja omakultuuri hoidmise auhinda.

Sellega tunnustatakse oma piirkonna haridus- ja kultuuriasutusi ning -seltse, kes hoiavad paigapealset põlist keelt ja kultuuri au sees.

Mulgid teevad konkursi tingimused teatavaks märtsis ja auhind antakse kätte teisel mulkide laulu- ja tantsupeol 9. juunil Tõrvas. Auhinnaks on tänukiri ja meene, mis iseloomustab kultuuriruumi ilu ja omapära. Vanal Võromaal on see Hindätiidmise Avvuhind, Setomaal «Kimmäs Seto», Mulgimaal «Mulgimaa uhkus» ja Kihnus Theodor Saare nimeline pärimuspreemia.

«Sellist auhinda anname välja esimest korda,» ütles Mulgi kultuuri instituudi juhataja Janne Järvelt. «Selle võib saada nii organisatsioon kui eraisik. Kindlasti soovime tunnustada ka ettevõtjaid, kes on meie tööle ja tegevusele kaasa aidanud.»

Auhinna väljaandmisel vaetakse, kuidas ühe või teise kultuurikillu identiteeti ja enesest lugupidamist välja näidatakse, neid noortele edasi antakse ning väljaspool kodu silma jäädakse. Kandidaate võivad esitada nii eraisikud kui asutused ja organisatsioonid. Auhinna soovija võib ka ise ennast välja pakkuda.

Mulgi kultuuri instituut ootab kandidaatide ettepanekuid 30. aprillini.

Teadus- ja arendusasutus Võru instituut loodi 1995. aastal, Mulgi kultuuri instituut 1996. aastal, Kihnu Kultuuriruum alustas tööd 2002. aastal ja Seto instituut 2009. aastal. Kõigi nende eesmärk on oma põlise ja ainulaadse keele ja kultuuri hoidmine ning arendamine tulevaste põlvede heaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles