Isadepäeval sai näha helikopterit ja raketti, ajaloolisest soomusautost rääkimata

Copy

«Täna me peame kõik ütlema, kes me oleme, sest meil on kõigil maskid ees ka keegi ei tunneks meid muidu ära!» Nii tervitas kõiki varajasi ärkajaid leitnant Raivo E. Tamm pühapäeva hommikul Viljandi Vabaduse platsil, kus algas kogupereüritus «Kõikide laste isadepäev». «Olukord on selline, midagi pole teha. Kõik me oleme maskides.»

Maske kandsid korraldajad, ürituse alal jagati kõigile tasuta ühekordseid näomaske, samuti on võimalus desinfitseerida käsi. 

Isadepäevapeo avasid riigikogu aseesimees ja Viljandi linnavolikogu esimees Helir-Valdor Seeder, Viljandi linnapea Madis Timpson ja kaitseväe küberväejuhatuse ülem kolonel Andres Hairk. Muusikat tegi kaitseväe orkester. 

«Isadepäev on isadele tähelepanu ja austuse avaldamise päev ning isa rolli teadvustamine on üha enam päevakorras,» tõdes Seeder ja lisas, et nelja poja isana on tal isiklikult selle üle väga hea meel. «Ühe mehe elus on lapse sünd ja isaks saamine täiesti uue maailma avanemine. Koos lapsega areneb ja kasvab ka isa.»

Kaitseväes aega teeniv reamees Oliver Roht tutvustas soovijatele Mistrali tüüpi õhutõrjeraketti. Mistral on infrapuna kiirgusele ise sihtiv "lase ja unusta" põhimõttel töötav õhutõrje raketisüsteem, mille efektiivne tegevuskaugus ulatub kuue kilomeetri kaugusel lendavate õhuründevahenditeni. Uudistajatest puudust ei tulnud.

Viljandist pärit Oliver Roht sai kokku ka oma isa ja kogu perega. „Eks ma proovi ikka isaga kokku saada, kui vähegi linnaloa saan,” rääkis Roht. „Ikka väga hea tunne oli temaga kokku saada. Kogu meie pere oli kohal! Väga hea tunne oli, tuttavaid nägusid on hea näha.”

Roht möönis, et rahvast on palju liikvel ja Mistral pakub inimestele palju huvi. „See on vinge rakett, saab taevast kätte põhimõtteliselt kõik, mis vaja,” kinnitas Roht.


Vabaduse platsil ja selle ümbruses oli võimalus tutvuda jõustruktuuride tehnika ja relvastusega. Kaitseväest on esindatud nii maa-, mere- kui õhuvägi. Kohale lendas ka õhuväe helikopter ning platsi servas ootas uudistajaid kaitseliidu tellimusel Eesti sajandaks sünnipäevaks ehitatud ajalooline soomusauto Estonia.

Viljandi linnapea Madis Timpson ütles, et isadepäeva tähistamine on värskelt renoveeritud Vabaduse platsil esimene suurüritus.

«Isade roll on läbi aja muutunud,» möönis linnapea. «Isa roll oli teistsugune isegi viiskümmend aastat tagasi. Tänapäeval ei taha isad olla lihtsalt rahateenijad või otsustajad perekonnas. Isad tahavad olla osalised lapse sündimise juures ja kooliminekul. Isa peamine roll ongi olla lapse jaoks olemas.»

«Kõikide laste isadepäev» on traditsiooniline kogupereüritus, mis leiab aset juba 19. korda. Möödunud aastal toimus üritus Rakveres. Viljandis on kaitsevägi korraldanud isadepäeva ka 2008. aastal.

Päeva üks korraldajatest, nooremleitnant Karl Alfred Baumeister rääkis, et viie tunni jooksul käis isadepäevapeol kaks tuhat inimest.
„Korraga nii palju küll kohal ei olnud, vast tuhande kanti,” pakkus nooremleitnant. „Viisime kogu tegevuse välialale ja jagasime välja rohkelt ühekordseid näomaske. Meil oli 2000 maski kaasas, mõni üksik jäi alles, osa inimesi tuli kohale oma maskiga.”

Baumeistri hinnangul läks pidu väga hästi korda ning hommikul sadanud vihm ja lõõtsunud tuul asendus päeva edenedes päikesepaistega.

„Rahvas oli rõõmsameelne ja kõik mõistsid, et tuleb distantsi hoida,” lisas Baumeister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles