Viljandimaa paistab silma väga väikese testitute hulgaga

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Viljandi turu parklas tervisekeskuse kõrval on koroonaviiruse proovi andmise punkt, kuhu pääseb perearsti saatekirjaga.
 
Viljandi turu parklas tervisekeskuse kõrval on koroonaviiruse proovi andmise punkt, kuhu pääseb perearsti saatekirjaga.  Foto: Elmo Riig

Kui Pärnus on vatitikuga ninast koroonaproov võetud üle 1500 korra, siis Viljandi mobiilses proovivõtukohas oli selle esmaspäeva õhtuks andnud 412 inimest. Terviseamet on hinnanud seda tulemust väga väikeseks, perearstidel pole aga patsiente, keda proovi andma saata.

Meditsiinifirma Qvalitas proovivõtutelgis Viljandi turuplatsi ja tervisekeskuse vahel on 19. märtsist kuni esmaspäeva õhtuni käinud ettevõtte esindaja teatel 412 prooviandjat. Esmaspäeval andis proovi 56 inimest ning teisipäevaks ja kolmapäevaks on perearstid andnud välja 40 saatekirja.

Viljandimaal on seni tuvastatud 17 koroonapositiivset juhtumit. Viljandimaa väikest proovide arvu märganud terviseamet on tunnistanud muret, et selle tõttu võib siinne nakatunute arv olla moonutatud.

Kõik maakonnas testitud ei ole proovi andnud Viljandi kesklinnas asuvas telgis. Qvalitase teatel lisanduvad telgis võetud ja Synlabi laboris uuritud proovidele veel need, mille on võtnud meditsiinibuss inimestelt, kel pole olnud võimalik oma autoga mobiilsesse proovivõtupunkti sõita. Samuti on proove võetud Viljandi haiglas.

Terviseameti tellimusel Viljandisse proovitelgi toonud ettevõtete esindajad on tunnistanud, et proove oleks võimalik võtta tunduvalt rohkem, kui perearstid on väljastanud saatekirju.

Viljandimaa perearstide seletust mööda on koroonale iseloomulike sümptomitega inimesi pöördunud nende poole väga vähe ning napiks on jäänud ka praegusele ajale iseloomulike ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestunute hulk. Viljandi perearsti vastuvõtul käib praegu keskmiselt kolm-neli inimest päevas, sest krooniliste haigetega tegelevad arstid telefoni teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles