Põhja-Sakala eelarve kerkib kolme miljoni euro võrra

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Põhja-Sakala valla eelarvest läheb suurim ehitusraha Võhma koolimaja rajamisele. Suure osa ehituskulust katab riik.
Põhja-Sakala valla eelarvest läheb suurim ehitusraha Võhma koolimaja rajamisele. Suure osa ehituskulust katab riik. Foto: Elmo Riig

Algaval aastal on Põhja-Sakala valla eelarve ligi kolm miljonit eurot suurem kui tänavu. Kõige rohkem lisaraha loodab vald saada tulumaksust ning varasemast enam tulu loodetakse riigi tasandusfondist ja teenuste müügist.

Kui selleks aastaks prognoosis vald tulumaksu 5,8 miljonit eurot, siis järgmise aasta plaan on 6,2 miljonit. Et riigilt tuli vallale üle Lahmuse kool, suureneb teenuste ja kaupade müügist saadav tulu 21 protsenti, 1,5 miljoni euroni. Tasandusfondist tahetakse saada samuti 1,5 miljonit eurot ehk 19 protsenti tänavusest enam ning toetusfondist 3,4 miljonit eurot ehk 11 protsenti praegusest rohkem.

Ehitustele läheb tuleval aastal Põhja-Sakalas 6,3 miljonit eurot, millest 2,5 miljonit on Võhma kooli tarbeks. Suurematest ehitustest on eelarves veel ligi miljoni euroga Suure-Jaani lasteaia renoveerimine, 800 000 euroga Pilistvere hooldekodu remont ja 600 000 euroga Kõpu hooldekodu uuendamine.

Valitsemiskulusid suurendab vald tuleval aastal lausa 18 protsenti, samas on üldine palgatõus viis protsenti. Majandamiskulud hoitakse mullusega samal tasemel ning valla allasutustelt nõutakse kokkuhoidu.

Vallaeelarve kogumaht on eelnõu kohaselt 20,2 miljonit eurot. Tänavu veebruaris kinnitatud selle aasta eelarve oli 17,2 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles