Elekter keetis metsaalust

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katkenud elektrijuhtmed kütsid maapinna nii tuliseks, et uut posti tuli paigaldada otsekui aurusaunas.
Katkenud elektrijuhtmed kütsid maapinna nii tuliseks, et uut posti tuli paigaldada otsekui aurusaunas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi ööl vastu kolmapäeva jäi tormituul oodatust nõrgemaks, on elektribrigaadidel liinikahjustuste kõrvaldamisega käed endiselt tööd täis. Tavapäraste rikete kõrval võib näha ka üsna tavatuid ning muljetavaldavaid pilte elektri võimust.

Lõviosa elektrimontöör Mario Jaansoo eilsest tööpäevast neelas purunenud elektrijuhtmete parandamine Sudiste ja Ainja vahel. Katkenud juhtmetest oli öö jooksul elekter pinnasesse jooksnud ja toiminud mõne aja jooksul kiirkeetja põhimõttel. Ülesköetud maapind auras veel eile õhtupoolikulgi.

Elekter oli juhtmete ümber liiva känkraks sulatanud. Ka suur osa betoonpostist polnud kuumusele vastu pidanud ning oli ära põlenud. Jaansoo sõnul on seda varemgi juhtunud.

«Oleme näinud isegi betoonposte öösel põlemas,» jutustas ta. «Vahel kivistab kuumus liiva niimoodi ära, et me ei saa enam posti maast kätte. Siis ei aita muud kui see välja puurida.»

Surm varitseb

Eesti Energia koputab inimestele südamele, et katkenud elektriliinidest tuleb kindlasti eemale hoida.

Katkenud elektriliinidele ei tohi läheneda ega neid puudutada, sest juhtmed võivad olla pinge all ning anda eluohtliku elektrilöögi. Mida niiskem on pinnas, seda ohtlikum on juhtmele läheneda.

Kui keskpingeliin maha kukub, tekib kaheksa meetri raadiuses ohtlik tsoon, kus levib vool ja kust võib saada elektrilöögi. Mahakukkunud kõrgepingeliinist tasub hoida vähemalt 25 meetri kaugusele.

Liinile langenud puud ei tohi mingil juhul ise eemaldama asuda. Liiniga kokku puutuvat puud katsuda ei tohi, sest märg puit juhib elektrit.

Jaotusvõrgu pressiesindaja Tuuli Sokmann toonitas, et niisugustest kohtadest tuleb kindlasti esimesel võimalusel teada anda.

«Tormi tõttu tuleb selliseid juhtumeid ette. Peab silmad lahti hoidma ja väga tähelepanelik olema,» kinnitas ta.

Pimedus raskendab

Nii Mario Jaansool kui tema kolleegidel on viimased päevad ja ööd olnud väga tihedad. Eile õhtupoolikul oli Viljandimaal elektrita ligikaudu 2500 majapidamist.

Rikete kõrvaldamine võtab veel aega, sest torm on tekitanud ulatuslikku kahju ning mitmes kohas tuleb voolu taastamiseks ehitada uus liin.

«Töö jätkub, Viljandimaal on väljas 16 brigaadi,» rääkis Tuuli Sokmann. Õnneks oli eile tuulevaikne, aga juba on oodata uut tormi.

«Asi on üsna hull,» nentis Jaansoo. Ta oli eile rikkeid kõrvaldanud varahommikust saadik ning selge oli ka see, et tööd jätkus pimedani. «Mõnikord tuleb päris pimedas väljas olla, see on halb variant. Lihtsalt ei näe suurt midagi ning seetõttu võtab ka parandamine tunduvalt rohkem aega.»

Jaansoo hinnangul pole katkenud juhtmete parandamises enamasti midagi keerulist, küll aga võib tekkida ja tihti tekibki raskusi katkenud elektriliini juurde jõudmisega. Viimaste päevade külmakraadid pole metsavahelisi poriseid kohti läbitavamaks muutnud. Autoga ligi ei pääse ning nii tuleb liinimeestel kilomeetreid sumbata vees ja mudas. «Kui palju materjali tuleb seljas kaasa tassida, siis on see ikka jama küll,» sõnas Jaansoo.

«Pühapäeval olin väljas kella üheteistkümnest õhtul kuni hommikul kella üheksani,» lausus ta. «Kõrvaldada tuli küll ainult üks rike, kuid ma ei pääsenud selleni. Suur jõgi oli ees.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles