Miljonitehase rajamine seisab. Pangad keeldusid laenamast, sest ehitus on Võhmas, mitte Tallinnas

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Ettevõtja lootis elementmaju tootva tehase Võhmas huugama panna juba juunis, aga praegune seis on nukralt just selline.
Ettevõtja lootis elementmaju tootva tehase Võhmas huugama panna juba juunis, aga praegune seis on nukralt just selline. Foto: Kenno Soo

Veebruaris pani seni põhiliselt Soomes tegutsenud osaühing FinEst Wood Võhmas nurgakivi tehasele, milles tahab hakata tootma Soome turule elementmaju. Miljon eurot maksev tehas loodeti tööle saada juunis, aga ehitus seisab, sest ükski pank ei soostunud andma 600 000 euro suurust laenu.

«Pankade reeglite kohaselt peab ehitatava objekti turuväärtus olema laenust vähemalt kolmveerand,» kõneles FinEst Woodi tegevjuht Toomas Aavasalu. «Tallinnas oleks samasuguse tehase turuväärtus miljon eurot, aga Võhmas hinnati selle väärtuseks vaid 200 000 eurot.»

Süsteem on vale

200 000 eurot sooviti ehitusse panna omafinantseeringuna ning 200 000 eurot on saadud Leaderist, põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametist ning ettevõtluse arendamise sihtasutusest. Algul loodeti, et ülejäänud laenuraha tuleb maaelu edendamise sihtasutusest (MES), aga sealne meede vahepeal külmutati. Toomas Aavasalu käis siis kõigis Eesti pankades laenu küsimas, paraku tulutult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles