Veekogude madalseis pöördus vastu talve tõusulaineks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline vaatepilt avanes eile Soomaa külastuskeskuse juures koprarajal.
Selline vaatepilt avanes eile Soomaa külastuskeskuse juures koprarajal. Foto: Algis Martsoo

Alles novembri lõpul sügise madalseisu saavutanud jõed ja järved hakkasid sadude järel hoogsalt tõusma ning nüüd ajab osa neist üle kallaste.

Viljandimaa lääneservas asuva Soomaa rahvuspargi jõgede tase on kerkinud novembri lõpust. Jõulukuul rõõmustavad või kurvastavad need kohalikke elanikke väikse üleujutusega.

Kui 18. novembril oli Halliste jõe tase 44 sentimeetrit üle Riisa mõõtejaama graafiku nulli, siis eile keskpäeval registreeris automaatjaam selleks näitajaks 235,3. Viimase ööpäeva jooksul oli vesi tõusnud 17,5 sentimeetrit.

Soomaa turismiettevõtja Aivar Ruukeli sõnul sõltub suurvee paisumine lähipäevade ilmadest. «Eks vesi vaju jõgesid mööda vaikselt mere poole ära, aga kui sadu jätkub, siis tase tõuseb,» selgitas ta.

Karuskose matkakeskusesse viivale rippsillale pääseb praegu ainult pikki kummikuid kandes. Ka Tõramaa jõgi on üle kallaste valgunud — suvel peaaegu nähtamatust ojast on saanud paadiga sõidetav jõgi.

Kuigi Aivar Ruukel kutsus nädalavahetusel oma blogis huvilisi Soomaale kanuuga sõitma, ei olnud üleskutsel järgijaid. «Aga infot on küsitud ja oleme valmis juhuks, kui keegi tahab aasta lõpul kanuusõitu teha,» rääkis Ruukel. «Jõuluaegset kanuumatka on meil varemgi tehtud ja 31. detsembril on samuti vee peal käidud. Nii et üksikuid uitajaid-hullukesi ikka leidub.»

Kohalike kinnitust mööda on sügisene suurvesi Soomaal üsna tavapärane. See tõusebki enamasti novembris või detsembris, harvemini oktoobris.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi hüdroloog Ene Randpuu tõdes samuti, et midagi erakordset praeguses veetõusus näha ei saa — loodus teeb hiljutist veevaegust tasa.

«Mida lääne poole, seda intensiivsem on jõgede tõus,» lausus ta. «Viljandimaa ning Kesk-Eesti veekogud on samuti päris kärmelt kerkinud.»

Võrtsjärve sellesügisene miinimum oli 28. novembril —17 sentimeetrit Rannu-Jõesuu vaatlusposti järgi. Eile hommikul näitas mõõdulatt 21 sentimeetrit plusspoolel. Paljude aastate põhjal on selle kuupäeva keskmiseks kujunenud aga 52 sentimeetrit üle mõõdulati nullpunkti.

Võrtsjärvest toituv Emajõgi alanes novembri teisel poolel 18 sentimeetrini Tartu vaatlusposti nullpunkti järgi, üleeile ja eile voolas jõgi nullpunktist 71 sentimeetrit kõrgemal. Paljude aastate keskmine olnuks 92 sentimeetrit.

Üle kallaste on ajanud väike Tänassilma jõgi. Eile oli see tõusnud 117 sentimeetrini vaatlusposti nullpunkti järgi, samas kui 18. novembri keskel oli madalseis 25 sentimeetrit üle nulli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles