Eesti aitab Somaalia näljahädalisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dadaabi põgenikelaagris otsib nälja eest varju 385 000 põgenikku.
Dadaabi põgenikelaagris otsib nälja eest varju 385 000 põgenikku. Foto: Reuters

Välisministeerium annab näljahäda all kannatavatele Somaalia põgenikele ja sisepõgenikele ÜRO põgenike ülemkomissari büroo (UNHCR) vahendusel 80 000 euro ulatuses humanitaarabi.

ÜRO hinnangul vajab selles Aafrika piirkonnas 60 aasta suurima põua ning relvastatud konflikti tõttu 11,5 miljonit inimest ellujäämiseks humanitaarabi, teatas välisministeerium.
Välisminister Urmas Paet nimetas Somaalia, eriti selle lõunaosa humanitaarolukorda väga raskeks. ÜRO kuulutas 20. juulil välja näljahäda selle riigi lõunaosas Bakoolis ja Alam-Shabelle’is.

«Nälja tõttu vajavad abi pooled Somaalia elanikud, 3,7 miljonit inimest. Iga kolmas Lõuna-Somaalia laps on alatoitunud ja neid sureb iga päev nälga,» lisas välisminister.
Prognooside järgi hõlmab näljahäda kahe kuu pärast juba kogu Lõuna-Somaaliat. Ka teistes naaberriikides, nagu Keenias, Etioopias ja Djiboutis on väga palju abivajajaid.

Viimati kuulutas ÜRO näljahäda välja 19 aastat tagasi, järelikult on olukord erakorraline. UNHCR vajab 95 miljonit eurot lisaraha, et vältida Somaalias täielikku humanitaarkatastroofi. Ühtlasi aitab ta Somaaliast naaberriikidesse Keeniasse, Etioopiasse ja Djiboutisse põgenenud näljahädalisi.

UNHCR ja selle kohalikud partnerid on jaganud Edela-Somaalias Mogadishus, Belet Hawas ja Dobleys ligi 90 000 inimesele abipakke, mis sisaldavad magamiseks ja toidutegemiseks vajaminevaid esemeid. Sel nädalal antakse ligi 126 000 inimesele abi Gedo, Alam-Juba ja Alam-Shabelle’i piirkonnas.

Somaalia naaberriikides muudab olukorra raskemaks üha kasvav põgenikevool. Aasta algusest peale on üle 166 000 somaallase põgenenud toitu otsides Keeniasse, Etioopiasse ja Djiboutisse. Keenia suurimas põgenikelaagris Dadaabis on juba 385 000 põgenikku, kellest enamik on naised ja lapsed.

Humanitaarabiorganisatsioonidel napib vahendeid nende abistamiseks. Järgmise kahe kuu jooksul läheb olukorraga toimetulekuks vaja üle 200 miljoni euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles