Iga helkiv toode pole helkur

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helkur teeb jalakäija pimedal ajal nähtavamaks
Helkur teeb jalakäija pimedal ajal nähtavamaks Foto: Elmo Riig / Sakala

Pimeda aja ja helkuri kandmise kohustuse tõttu juhib tarbijakaitseamet tähelepanu, et helkur peab olema kvaliteetne ja nõuetele vastav. Iga helkivast materjalist toode ei pruugi täita helkuri ülesannet ega teha selle kandjat nõutaval viisil nähtavaks, isegi kui see on valmistatud sertifitseeritud helkurkangast.

Üha populaarsemaks on muutunud ise helkurite või helkurisarnaste toodete valmistamine. Paraku ei pruugi sellised tooted tagada kaitset pimedas, sest nende nõuetele vastavust ei ole hinnatud. Isegi kui toode on valmistatud sertifitseeritud helkurkangast, siis selle kuju, suurus, lisatud detailid ja trükised võivad toote tagasipeegeldumise omadusi tunduvalt mõjutada.

Seega kui meisterdad ise, sulle kingitakse või soetad käsitööna valmistatud helkiva toote nagu pross, ripats, kaunistus või muu selline, tasub järele mõelda, kas see tegelikult teeb sind nähtavaks piisavalt varakult, et sõidukijuhile jääks ka aega reageerida.

Helkuri pindala peab olema vähemalt 15 ruutsentmeetrit ühe külje kohta. Erinevad kaunistusdetailid ja kirjed helkuril muudavad helkivat pinda väiksemaks. Kui helkuri valmistamisel on kasutatud ühepoolset helkurkangast, siis tuleb välistada helkuri pöördumine nii, et nähtavale jääb kanga teine mittehelkiv pool.

Samuti tuleb teada, et pehmed loomakujulised helkurid  ei pruugi vihma käes märgudes valgust tagasi peegeldada.

Helkuri kinnitamisel tuleb arvestada,  et see oleks nähtav autojuhile. Näiteks kui kinnitad prossi mütsi külge ja kapuuts on peas, ei pruugi autojuht seda märgata ning koti küljes olev ripats võib jääda koti taha. Kõige paremini on märgata umbes põlve kõrgusel rippuvat helkurit, sest sõidukite valgusviht on suunatud just sellele kõrgusele.

Kindlustamaks, et sõidukijuhil oleks võimalik sind jalakäijana õigel ajal märgata, kanna helkivale ripatsile, prossile või muule käsitööna valmistatud tootele lisaks sertifitseeritud helkurit.

Kuidas ära tunda nõuetele vastavat helkurit?

Toote nimetuses on sõna «helkur», mitte «helkiv», «helendav» vms.

Pakendil on vastavusmärgis (CE), millega kinnitab tootja, et toode vastab kõigile kehtestatud nõuetele.

Pakendil on viide standardile EN 13356:2001.

Pakendile on märgitud tootja nimi ja kontaktandmed.

Tootega on kaasas eestikeelne kasutusjuhend.

Jälgi ka, et helkur  ei oleks määrdunud, kulunud või kahjustunud, näiteks kui pehme helkuri pind on hakanud lainetama, ei pruugi valgus sellelt piisavalt tagasi peegelduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles