Uus seadus keelab kulu põletada

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühade ajal käisid Viljandimaa päästjad kustutamas kahte kulupõlengut.
Pühade ajal käisid Viljandimaa päästjad kustutamas kahte kulupõlengut. Foto: Elmo Riig

Kui varem võis varakevadel kulust tule toel lahti saada, siis mullu sügisel vastu võetud tuleohutuse seadus keelab kulupõletamise täiesti.

Lõuna-Eesti päästekeskuse avalike suhete büroo juhtivspetsialist Marek Kiik ütles, et varem tuleohutust reguleerivat seadust ei olnud ning seda, nagu ka kulupõletamise korda sätestasid ministrite määrused.

«Nood olid osaliselt aegunud ega sobinud enam tänapäeva,» tõdes ta. «Lisaks olid tuleohutusnõuded kirjas mitmes seadusetähes ja vajasid koondamist.»

Nii võttis riigikogu mullu vastu tuleohutuse seaduse. See hakkas kehtima 1. septembrist ning sellest johtub ka kulupõletamise keeld.

Juhtivspetsialist meenutas, et varem oli kulupõletamine keelatud tuleohtlikul ajal ehk lume sulamisest sügisvihmadeni.

«Nüüd on kulupõletamine igal pool aasta läbi keelatud,» toonitas Kiik. «Kui varem tuli keeldu igal kevadel uuesti välja kuulutada, siis nüüd kehtib see pidevalt. Kulupõlengud on ohtlikud, inimesed on nendes kannatada saanud ja isegi hukkunud, samuti hävitavad need elusloodust.»

Igal aastal on kulupõlengutest või ka lõketest saanud alguse ulatuslikud kulu- või metsapõlengud, mida päästjatel tuleb kustutada tunde, päevi või halvemal juhul nädalaid. Põlengu tagajärjel tekkiva kahju võib keskkonnainspektsioon süüdlaselt sisse nõuda.

«Uus seadus täpsustab ka lõkketegemise ja grillimiskoha ettevalmistamise reegleid,» lisas Kiik. «Tuleb hoolikalt jälgida, et lõkkest või grillimisest ei süttiks kulu.»

Päästeameti tuleohutusjärelevalve osakonna tulekahjude menetluse ja analüüsi juht Kristel Kaljumäe ütles, et tänavune esimene ja eile hommikuks ka seni ainuke kulupõleng Viljandimaal oli selle nädala esmaspäeval. Kell 15.05 kutsuti päästjad Halliste valda, kus kuluhein põles põllul kuue hektari ulatuses.

Möödunud aasta viimane kulutulekahju oli 16. novembril Abja vallas. Maha kukkunud elektriliin oli süüdanud ühe ruutmeetri pinnast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles