Vaba mõte. Mis värk on?

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üllar Priks
Üllar Priks Foto: Elmo Riig / Sakala

Mis värk nende tahavaatepeeglite külge riputatud lõhnakuuskedega on? Mis värk nende puust prilliraamidega on? Mis värk nende nabasügavusest leitud tolmurullidega on? Umbes sääraste küsimustega saavad hoo sisse peaaegu kõigi stand-up-koomikute etteasted. Ühest küljest nagu poolretooriline klišee, aga teisest küljest... Tõepoolest, mis värk siis ikkagi on?

Üldiselt sünnib ilmas kogu aeg asju, millest terve mõistusega inimesel on raske aru saada. No ma ei tea, võtame näiteks sõjad. Mis sa selle õuduse peale ikka kostad, eks? Maailm on hukas, inimene on koletis ja kogu meie viltu laotud koormatega killavoor kappab vääramatu lõpu suunas.

Ehk siis kui mäng käib üle meie peade, on see paratamatus. Ja paratamatute asjadega pole mõtet võidelda. Don Quijote oli lihtsalt lollakas. Terve mõistusega alalhoidlik inimene tuuleveskitega poksima ei torma. See oleks sama jabur kui endale lugemislamp näkku suunata ja enne uinumist näpud öökapi sahtli vahele lüüa. Hirmus valus on küll, aga uus hommik tuleb ikka vana sitaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles