Apteegid pakuvad viirusekaitset

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kesklinna apteegi juhataja Liina Pääru kahtleb, kas praegu väga väikeses ulatuses katsetatav süsteem uuel aastal, kui päevas sisestatakse
arvutisse tuhandeid e-retsepte, ikka tõrgeteta käivitub. Pigem ootab ees suuremat sorti segadus.
Viljandi kesklinna apteegi juhataja Liina Pääru kahtleb, kas praegu väga väikeses ulatuses katsetatav süsteem uuel aastal, kui päevas sisestatakse arvutisse tuhandeid e-retsepte, ikka tõrgeteta käivitub. Pigem ootab ees suuremat sorti segadus. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kui möödunud aastal tuli gripivaktsiin müügile üsna hilja ja sellest oli nappus, siis tänavuse haiguste hooaja eel on värske vaktsiinikogus juba apteekides valmis.


Viljandi Kesklinna apteegi juhataja Liina Pääru ütles, et esimesena tuli müügile Suurbritannia ravimifirma ClaxoSmith­Kline vaktsiin. Õige pea jõuab kohale ka teiste firmade toodang.

Mulluse vaktsiinipartii kohta ütlesid arstid, et see oli väga õnnestunult välja töötatud ja sisaldas maailmas ringlema hakanud viiruste antikehi.

ClaxoSmithKline Eesti osaühingu turundusjuht Gennadi Nikolajev rääkis, et vaktsiini koostist ei tööta välja ravimifirmad, vaid selle annab ette rahvusvaheline tervishoiuorganisatsioon, kes selgitab välja, millised gripiviiruse tüved on just sel aastal Aasiast teistele kontinentidele liikumas.

«Septembrit ei saa pidada eriti varajaseks vaktsiini müügiletuleku ajaks. Suurtele turgudele, näiteks Hispaaniasse, jõudis see veel varem,» ütles Nikolajev. Tema sõnul ei ole tänavu ka hirmu, et vaktsiin otsa saab.


Küsimusele, kas ta ka ennast vaktsineerib, vastas Gennadi Nikolajev jaatavalt. «Olen juba aastaid endale ja oma perele gripivastast kaitsesüsti teinud.»

Viljandi pereõde Maret Must ütles, et gripivaktsiini süstimise vastu on juba huvi tuntud. «Pärivad needsamad inimesed, kes on aastaid kaitsesüste teinud, eelkõige eakad ja kroonilisi haigusi põdevad patsiendid. Noori peaaegu ei ole,» rääkis ta.
Tartu ülikooli kliinikumi viroloog Ene Laja kinnitas, et praegu on õige aeg kaitsesüst ära teha, sest immuunsuse väljakujunemine võtab aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles