Populaarsetes kommuunides levib kasulike teadete kõrval teinekord laim ja valejutt

Karl-Eduard Salumäe
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainuüksi Viljandi kohta on niinimetatud märgatud-kommuune vähemalt kolm. Eile oli neil kokku ivake rohkem kui 15 000 jälgijat: «Sind on märgatud, Viljandis» (all) üle 7200, «Märgatud: VILJANDI’s» (keskel) üle 6800 ning «Märgatud Viljandis» ligemale tuhat.
Ainuüksi Viljandi kohta on niinimetatud märgatud-kommuune vähemalt kolm. Eile oli neil kokku ivake rohkem kui 15 000 jälgijat: «Sind on märgatud, Viljandis» (all) üle 7200, «Märgatud: VILJANDI’s» (keskel) üle 6800 ning «Märgatud Viljandis» ligemale tuhat. Foto: Kuvatõmmis

Üha uued teated leitud võtmetest ja kaduma läinud lemmikloomadest. Hoiatus huligaanide eest. Palve soovitada juuksurit või korstnapühkijat. Kiitus teenindajale ning tänusõnad tundmatule abistajale. Aga ka otsest süüdistust sisaldavad postitused. Kõigest sellest koosnevad Facebookis leiduvad kommuunid, mida ühendab sõna «märgatud».

Need on suure jälgijaskonnaga Facebooki lehed, kuhu jõuavad anonüümse administraatori kaudu inimeste saadetud teated, mis on samuti enamasti anonüümsed.

Ainuüksi Viljandi kohta on niisugusi kommuune vähemalt kolm. Eile oli neil kokku ivake rohkem kui 15 000 jälgijat, kusjuures lõviosa sellest arvust moodustavad kahe vanema ja populaarsema kommuuniga liitunud inimesed. «Sind on märgatud, Viljandis» lehel oli loo valmimise ajal üle 7200 ning «Märgatud: VILJANDI’s» kommuunis üle 6800 inimese. «Märgatud Viljandis» kommuuni liikmete arv ligines tuhandele. Võrdluseks: «Märgatud: TALLINN’as» lehel on üle 21 000 ning «Märgatud VALGAs» üle 1400 liitunu. Niisugusi lehekülgi on loodud ka külade ja alevike kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles