Pagulastest. Ilma vihakõneta

, vaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Vilpsaar
Vello Vilpsaar Foto: Marko Saarm / Sakala

ENNE ESIMEST MAAILMASÕDA kutsus Euroopa Türgit vanaks haigeks meheks. Pärast sõda oligi hiiglaslik, peaaegu tervet Lähis-Ida haaranud Türgi impeerium lagunenud ning jagatud peamiselt Suurbritannia ja Prantsusmaa vahel.

Sellest on möödunud juba peaaegu sada aastat. Nüüdseks on raugaikka jõudnud ka meie vana hea Euroopa. Teda võib nimetada vanaks haigeks, kuid väga rikkaks meheks.

Sellistel juhtudel puhkeb tahes-tahtmata võitlus päranduse pärast, nagu oli Türgi puhul ja nagu oli aastatel 1701–1714 Hispaania pärilussõjas, kui Hispaania troonile pretendeerisid nii Prantsusmaa kuninga Louis XIV pojapoeg Philippe de Bourbon kui Saksa keisri Leopold I poeg Karl. Ajalugu näitab, kas praegu käimas olev Vene ja Ukraina sõda on analoogselt Hispaania omaga üks Euroopa pärilussõdadest, kus kavatseb tingimata osaleda ka üha enam jõudu koguv islami kalifaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles