Jüri Kukk: Liikluskorraldus kui tegemata kodutöö

, Tarvastu valla elanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kukk
Jüri Kukk Foto: Elmo Riig / Sakala

MÖÖDUNUD sügisel algas Viljandi—Rõngu teel Mustla aleviku piires kauaoodatud remont. Pärast talvist pausi jätkus see kevadel.


Parandustööd on toonud kohalikele inimestele palju ebameeldivusi: aukliku tee, õlised lombid või tolmava peatänava, mürisevad teemasinad ja akende alt aina mööduvad raskeveokid. Samas on enamik Mustla elanikke nõus neid katsumusi ühe aasta taluma — peaasi, et peatänav korda saaks. Sellel pole ju kunagi olnud kõnniteed, küll aga ulatuvad tee äärde postid, mille vastu mõnigi uljaspea on ennast surnuks sõitnud.

Kõige hullem on olukord Harju, Kevade ja Karja tänaval, sest nende kaudu suunatakse praegu varem peatänavat pidi kulgenud liiklus. Need tänavad on alatasa auklikud ja rööpaid täis ning seal teineteisest vaevu mööduda saavad veoautod on rikkunud teeperved.

Teetöölised üritavad ringsõitu korras hoida teid paigates ja selge ilmaga ka kastes, kuid tõenäoliselt tuleb pärast Posti tänava remonti põhjalikult ette võtta ka kõrvaltänavad.

Üks tee-ehitaja suuremaid möödalaskmisi on ilmselt liikluse puudulikult läbimõeldud ümbersuunamine. Kevadel sõitsid Viljandist Pikasilla poole suunduvad autod Mustlast mööda Simmihärma, Villa ja Porsa kaudu. Paraku lõhuti see lõik teedelagunemise aegu niimoodi ära, et seal ei saanud kaua isegi sõiduautoga liigelda.

NÜÜD SUUNATAKSE sõidukid juba Raassillast Kärstna peale. Seda tulnuks aga teha varem. Niisugune transiitliikluse ümbersuunamine oleks pidanud alguse saama Viljandist. Juba Pingult ringtee ääres tulnuks autod saata hoopis Loodi—Kärstna—Helme teele. See säästnuks Mustla ümbruse külavaheteid, mis on eelnimetatud maanteest märgatavalt väiksema läbilaskevõimega.

Kui aastate eest asuti remontima Viljandi—Tartu maan­teed, soovitas maanteeamet Tartusse sõites kasutada lõuna pool kulgevat Viljandi—Rõngu maanteed. Nüüd, kui olukord on just vastupidine, tulnuks sama soovitus anda praegu remonditava tee kohta: Võrru sõitjad saavad kasutada algul Tartu maanteed ning siis keerata Sanglast hoopiski Otepää peale. Ümbersõit ei pea toimuma vahetult remonditava lõigu juurest. Seda on kasulikum kõrvale suunata juba kaugemalt.

Ehk on teede haldajatel edaspidiseks midagi õppida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles