Põhikool annab maja gümnaasiumile

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi linnajuhid pakuvad ministeeriumile riigigümnaasiumi tarbeks praegust Valuoja kooli hoonet, mis tuleks poolteise aasta jooksul ümber ehitada.


Viljandi volikogu eelarve- ja arengukomisjoni esimees Jaak Sulg kinnitas, et Valuoja kool näib uuele gümnaasiumile kõige paremini sobivat.



«Ükskõik millise teise koolimaja puhul tekiks küsimus, kuhu rajada linnaosa põhikool,» selgitas ta.



Nii linnajuhtidele kui ministeeriumile on selge, et kui uus kool mahutaks end Valuoja kooli majja, on seal tarvis teha suuri ümberehitusi. Seetõttu loodavad gümnaasiumi rajajad aprilliks kooli asutamise osas kokkuleppele jõuda, sest siis tuleb alustada hoone projekteerimist. Jaak Sule hinnangul võib maja ümberehitamiseks kuluda terve aasta.



Ehkki kirjalikke kokkuleppeid veel pole, saab koolimaja omanikuks tõenäoliselt Riigi Kinnisvara aktsiaselts (RKAS), kellelt ministeerium hakkab seda rentima. Viljandi linnajuhid ei kavatse aga maja sugugi RKAS-ile kinkida, vaid hoone väärtuse väljaselgitamiseks tellitakse sõltumatult hindajalt ekspertarvamus.



Sule sõnul pole linn otsustanud, kas maja müüa või anda see RKAS-i kasutusse mingil teisel moel. Üks võimalus on näiteks see, et linna praegused kohustused riigile kuuluva kinnisvarafirma ees vähenevad.



RKAS-ile kuuluvad Viljandis värskelt remonditud Jakobsoni kooli maja ja maagümnaasiumi algklasside hoone. Nende kasutamise eest maksab linn ettevõttele aastas 5,5 miljonit krooni. Tehing Valuoja kooli hoonega võiks linna rendimakseid edaspidi vähendada.



Eile allkirjastasid linnapea Kalle Jents ja haridusminister Tõnis Lukas ühiste kavatsuste protokolli, mille tulemusena peaks sündima uudse riigigümnaasiumi loomise kokkulepe.



Jentsi sõnul on läbirääkimisi peetud ka enne selle lepingu sõlmimist ning linnavalitsus töötab uue gümnaasiumi kontseptsiooniga. «Tahame sellega kindlaks määrata kooli suunad ja õppeained, millele suuremat rõhku pannakse,» selgitas ta.



Linnapea lubas, et üsna pea tuuakse kontseptsioon avalikkuse ette, et inimesed saaksid enne volikogu aprillikuu istungit sel teemal kaasa rääkida.



Ministri ja linnapea sõlmitud kokkuleppes seisab, et uues koolis hakkavad õpetama kvalifikatsiooninõuetele vastavad õpetajad. Gümnaasiumis on vähemalt neli õppesuunda ja piisav arv valikkursusi, mis annaksid õpilastele individuaalse õppekava kujundamiseks suuremad võimalused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles