Lasteaia maja vahetas sel nädalal omanikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed Mesimumm vahetas teisipäeval omanikku, kuid mudilastele ei valmista see mingit muret.
Lasteaed Mesimumm vahetas teisipäeval omanikku, kuid mudilastele ei valmista see mingit muret. Foto: Aivar Aotäht

Kanadas elav eestlane Jaan Vares müüs sel nädalal oma maja, kus praegu asub Viljandi lasteaed Mesimumm, kinnisvaraga tegelevale osaühingule Lõunamõis.

Teisipäeval jõudis Torontost Viljandisse linna kunagise linnapea ja arsti Jaan Varese poeg Jaan Vares (77), kes veel samal päeval kirjutas alla oma kunagise kodu, Mesimummu lasteaia kasutada oleva maja müügi lepingule. Hoone asub Lastepargi vastas Maramaa puiestee 2.

Senine omanik ei tahtnud müügi hinda nimetada, öeldes, et las seda teeb ostja.

Maja ostis osaühing Lõunamõis. Selle juhatusse kuuluv Urmas Suik ei tahtnud samuti summat öelda, pidades seda ebaeetiliseks. Tema sõnul on Lõunamõis kinnisvaraarendusfirma, mille asutajate hulka kuulub üks Viljandi ärimehele Imre Michalskyle kuuluvaid firmasid. Imre Michalsky viibis nagu Urmas Suikki eile välismaal.

Lepingu kohaselt kasutab linn maja jätkuvalt lasteaiana kuni 2007. aasta sügiseni, mil peaks valmima plaanitav lasteaed. Senine peremees ei küsinud maja eest renti, küll aga teeb seda uus omanik. «Sakala» andmetel on alates veebruarist rendisumma 22 000 krooni kuus.

Kuni lasteaia väljakolimiseni võib Jaan Vares ise ühes toas ööbida sel ajal, kui ta Viljandis viibib. Sellegi nädala veetis ta koos abikaasa Estriga Mesimummu niinimetatud Varese-nimelises toas.

Omanik tahtnuks lasteaeda oma krundile

«Mul on südamest kahju, et linn seda maja osta ei tahtnud ega pidanud paslikuks minu ettepanekut ehitada uus hoone samasse kuni Meeme tänavani,» rääkis Jaan Vares. «Ruumi oleks seal ju olnud ja koht oleks olnud niisama sobiv nagu praeguselgi lasteaial. Pealegi paikneb sealsamas kõrval ilus park.»

Jaan Vares pidas ebaloomulikuks, et kohtumaja juures kasvavad põlispuud uue lasteaia pärast maha raiutakse.

Jaan Varese maja lugu

Viljandi arst Jaan Vares oli Viljandi linnapea aastatel 1923—1927. Praegusele aadressile Maramaa puiestee 2 ostis tohter endale kodu 1934. ja pere kolis sinna elama 1936. aastal. Perekond emigreerus 1944. aastal ja maja natsionaliseeriti.

Eesti riik tagastas omanikele nendelt võetud maad ja majad ning nõnda sai Varese majaks nimetatud hoone Torontos elava Jaan Varese omandiks. Mehel on kaks kodakondsust ja kaks passi — nii Eesti kui Kanada oma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles