Juhtkiri: Luksuskaup

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsiin
Vaktsiin Foto: Ain Prostin.

Meie kliimas on sügiseti üpris tavaline, et räägitakse gripist. Kõnekeeles nimetavad inimesed nii mitut masti viirusi, mida me endaga iga päev pahaaimamatult kaasas kanname, kuid mis löövad välja alles siis, kui oleme külma saanud.


Tõsisemalt suhtume niinimetatud pärisgrippi, mille tüsistused on märksa ohtlikumad kui nohune nina. Viimasel ajal on arenenud välja palju gripitüvesid ning võidujooks kavalate haigusetekitajate ja sama kavalate ravimitootjate vahel käib hoogsalt.



Sel nädalal oli «Sakalas» juttu H1N1 gripist, mis võimutseb mitmel pool. Sellesse nakatunute arv maailmas on lühikese ajaga kahekordistunud. Kui teised riigid on usinalt samme astunud, et viiruse levikut piirata, siis eestlased peavad lootma immuunsust tõstvale küüslaugule ja kätepesemisele, sest meil pole nimetatud viiruse vastast vaktsiini.



Kui Eesti riik soovibki seda tellida, tuleb järgida seadust ning pärast riigihanke väljakuulutamist oodata kaks kuud, enne kui võib pakkumisi kaaluma asuda. Kui neist parim on välja selgitatud, võib kuluda veel mitu kuud, enne kui tellimus täidetakse ja vaktsiin pärale jõuab. Küllap oleks sel juhul juba suur sula möödas ja päike käiks kevadises taevas kõrge kaarega.



Ühe nalja järgi olla pikatoimeline loomatalitaja kirjeldanud kilpkonnade puurist putku pääsemist nii: «Ei saanud mina veel ustki lahti, kui nemad panid muudkui viuh ja viuh minust mööda ja tulistvalu minema!»



Tänavu on rong gripi ennetamiseks ilmselt juba läinud. Et see tuleval talvel meist mööda ei kihutaks, tasub juba praegu tegutsema asuda. Ehk suudame isegi mingi otsuse langetada. Esialgsete arvestuste järgi kujuneks uue gripi vaktsiini hinnaks apteekides pisut alla 150 krooni. Tõenäoliselt peaks paljud inimesed ravimi ostmist igati taskukohaseks.



Põhimõttelisi kaitsesüstimise vastaseid on leidunud alati ja neil on õigus oma arvamusele. Samasugune õigus peaks olema soovijail vaktsiini saada. Üldise tööpuuduse ajal on tervis ju veel kallim kui muidu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles