Noored ettevõtjad trotsivad rahavaegust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noori ettevõtjaid utsitab tagant soov olla aktiivne. Pildil on (vasakult) Janeli Ojaste, Magnus Liir, Helena Ringo, Rita Raadik, Heleri Mändla, Margit Külaots, Elerin Loit ja Kaari Talvet.
Noori ettevõtjaid utsitab tagant soov olla aktiivne. Pildil on (vasakult) Janeli Ojaste, Magnus Liir, Helena Ringo, Rita Raadik, Heleri Mändla, Margit Külaots, Elerin Loit ja Kaari Talvet. Foto: Marko Saarm / Sakala

Viljandimaalt saadeti noorte ettevõtlikkusprogrammi Entrum võistlusele 43 äriideed ning osa neist hakkab juba reaalseid piirjooni võtma.

Suures osas noortest suurejaanilastest koosneva meeskonna Cup of Tea idee on luua noortekohvik koos väikse

eraraamatukoguga ning kutsuda kohalikke noori näitama seal oma kunsti- ja muusikaannet.

Eestvedajad veel ei tea, kuidas nad kavatsevad oma ettevõtmist rahastada. «Meil endal kellelgi sellist raha ei ole, me loodame projektide kirjutamisele ja firmade toetusele,» ütles Suure-Jaani gümnaasiumi õpilane Magnus Liir.

«Seega otsime endiselt toetajaid,» jätkas tema kooliõde Helena Ringo.

Liiri sõnul on ta võimalikele sponsoritele palju kirju saatnud ning kolmandikule neist on ka vastus tulnud. Neist kaks on olnud positiivsed: oma toodetega on lubanud aidata Leibur ja Rahva Raamat.

Eile kohe pärast «Sakala» toimetuses käimist oli kohviku tegijatel kohtumine linnavalitsuses, kust nad samuti lootsid leida veidi abi ja toetust.

«Meile on üks koht valida pakutud,» ütles Janeli Ojaste. «See on Ugala vastas asuva ratta- ja mototehnikapoe teisel korrusel. Tõenäoliselt oleks suveks võimalik kohvik tööle saada.»

Noored hindavad oma lootusi heaks, sest nende toidukoht erineks piisavalt praegustest.

«Selgus, et samasugust noortekohvikut on juba üritatud teha. Ilmselt jäi see algkapitali saamise taha,» arvas Liir.

Veidi heategevuslikku

Õpilasfirma Mirembe on juba tegutsema asunud. Ta valmistab tahvel- ja sülearvutitele ning telefonidele kleepse, et need igavad ja monotoonsed välja ei näeks.

Idee taga on kolm ettevõtluspisikuga humanitaarsuunal õppivat Tarvastu gümnaasiumi neidu.

«Tahtsime teha midagi heategevuslikku, kuid samas rakendada oma kunstiannet,» rääkis Heleri Mändla. Kui ettevõtmine läheb korralikult käima, plaanivad nad osa tulust jagada kodutute loomade varjupaigaga.

«Joonistame arvutis kleepsu kujutised valmis. Trükifirmal laseme need printida ning siis hakkame müüma,» kirjeldas Mändla firma tegutsemist. Valikus on hulk kleepse, kuid osa õpilasi on teinud ka eritellimusi, et saada sõpradest erinevaid kaunistusi.

Algul rahastas Mirembe ettevõtmist ise, kuid sellest nädalast hakatakse aktsiaid müüma, et saada lisaraha ning toodangut turustada. Kleepse müüakse põhiliselt Facebookis, kuid loodetakse käia ka võimalikult paljudel laatadel.

Kõik õpilasfirma Mirembe arendajad on abituriendid. Neiud kinnitasid, et tulevikus ei jää idee kindlasti soiku, vaid seda on kavas arendada. «Praegu kogume hoogu ja siis loome juba päris ettevõtte,» sõnas Rita Raadik.

Sport ja eluviisid

Veebileht Tervis Sinule peaks suurendama noorte huvi spordi ja tervislike eluviiside vastu. Veebiväravasse üritatakse koguda info spordialade, toitumise, harjutuste, vigastuste, võistluste, tippsportlaste karjääri ja maakondade spordikeskuste kohta.

«Esialgu paneme ise raha alla, aga hiljem tahame leida sponsoreid,» selgitas Kitzbergi gümnaasiumi õpilane Elerin Loit. «Me ei tahagi õpilasfirmat luua, vaid selle lehe lihtsalt tööle panna.»

Ettevõtjad on Viljandimaa noori küsitlenud ja saanud teada, et nende loodavat kodulehte on tarvis, sest seni pole kohta, kust sportimist alustada sooviv inimene leiaks infot piisavalt kiiresti ja lihtsalt.

Noored loodavad leida spetsialisti, kes sooviks toitumisest kirjutada. Elerin Loit sõnas, et nad üritavad veebikujunduse ise teha ning selles abistab neid õpetaja.

Äriloomise idee tekkis enamikul noortest alles Entrumi ajal. Kõik aga on üsna kindlad, et soovivad ettevõtluses olla tegevad ka edaspidi.

«Entrum andis reaalse võimaluse seda teha,» ütles Tarvastu gümnaasiumi õpilane Margit Külaots.

«See tundus huvitav ja tahtsime proovida, kas saaksime millegi sellisega ka hakkama,» lisas Kaari Talvet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles