Piima hinna langus seab tootjad kitsikusse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Männikasesalu talu peremees Paul Asu ütleb, et raske on praegu kõigil ja viriseda pole mõtet. Tema saab Tere
piimatööstuselt raha kuuajalise hilinemisega ning võtab temalt ka piimapulbrit ja jõusööta.
Männikasesalu talu peremees Paul Asu ütleb, et raske on praegu kõigil ja viriseda pole mõtet. Tema saab Tere piimatööstuselt raha kuuajalise hilinemisega ning võtab temalt ka piimapulbrit ja jõusööta. Foto: Elmo Riig / Sakala

Paljud piimatootjad vaatavad enne kevadtööde algust hirmuga tulevikku, sest piima kokkuostu hinnad on madalseisus ja sedagi raha peab pikalt ootama.


Tarvastu valla osaühingu Kivilõppe juhataja August Kikas ütles, et praegu peab mõtlema vaid sellele, kuidas ära elada, investeerimisest ja ehitamisest ei maksa unistadagi. Tema sõnul maksti veel eelmise aasta lõpul piima kilogrammi eest viis krooni, siis langes see nelja ja poole kroonini, nüüd aga on vaid 3.20 krooni. Sama hinda makstakse nii eliit- kui kõrgema sordi piima eest.

Suurimaks mureks nimetas Kikas seda, et Tere piimatööstuse sõsarettevõte Põlva Piim ei maksa oma võlga ära.

«Meil on 50 000 krooni jaanuari piimaraha kätte saamata,» pahandas Kikas. «Terest öeldakse, et ärge parem küsigegi.»

Tema mäletamist mööda maksis Põlva Piim raha regulaarselt kaks korda kuus välja, kuid pärast selle üleminekut Tere piimatööstusele algasid tõelised hädad.
«Tunnen, et asi läheb hullemaks,» ennustas juhataja. «Ei kujuta ettegi, mis saab, kui silo tuleb tegema hakata: on vaja osta kütust, kilet...»

Praegu ei julge ta loomadele lisasööta muretseda ja töötajatelgi on palk saamata.
«Saaks raha liikuma, küll ma siis teaksin, kust säästa ja kuhu investeerida, aga praegu jään mina teistele võlgu, sest Tere piimatööstus hoiab minu raha kinni,» rääkis osaühingu juht. Ta lisas, et talle on raha asemel piimapulbrit ja juustu pakutud, kuid sellega ei saa arveid maksta.

Karksi osaühingu Sallasto juhataja Malle Ränkel nentis, et Terelt on saamata osa jaanuarikuu piimaraha. Küsimusele, millal seda saab, vastavat piimatöötleja esindaja umbmääraselt.

«Öeldakse koguni, et kui miski ei meeldi, vahetage töötlejat,» rääkis juhataja. «Kehv tunne on, sest investeeringute peale ei saa mõelda ja palkugi tuleb võib-olla alandada.»

Juhataja jutu järgi oleks väetisi ja sööta tarnivad firmad nõus paarikuist maksepikendust andma, aga kui tootjal pole kindlat vastust anda, millal ta maksta saab, ei taha nemadki vastu tulla.

Karksi valla Leeli talu perenaine Liisa Soots ütles, et temani jõudnud andmetel on veebruari piimaraha oodata alles aprillis. Praegu maksvat Tere piimatööstus jaanuarikuu eest suurtootjatele.

«Kevadtööde aeg tuleb raske,» ennustas Soots. «Võlgadest paraku lihtsalt vabaks ei saa ja arvete tasumisega hilinedes peab viivist maksma.»

Aktsiaseltsi Tere juht Ülo Kivine keeldus ajapuudusele viidates «Sakala» küsimustele vastamast. Tere on ajakirjanduses lubanud tootjatele maksta selle piima eest, mis läheb koduturule. Piimapulber ja või on ostjate nappuse tõttu ladudesse kogunenud ning seisva kauba eest põllumeestele maksta ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles