Kümne minutiga sadas rekordkogus

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Veneetsia: marulisest sajust tekkinud üleujutus Jakobsoni ja Lossi tänava ristmikul.
Viljandi Veneetsia: marulisest sajust tekkinud üleujutus Jakobsoni ja Lossi tänava ristmikul. Foto: Kenno Soo / Sakala

Viljandi ilmajaam mõõtis üleeile õhtul kümne minuti jooksul 24,6 millimeetrit sademeid ehk rohkem kui kolmandiku terve juulikuu normist.

Ilmajaama meteoroloog Ülle Murro ütles, et kõige tugevamalt sadas kella 17.50 ja 18 vahel, kuigi vihma tuli ka enne ning pärast seda lühikest ajavahemikku.

«Ränk vihm,» hindas ta millimeetrite olemust. «Sellist padukat mina ei mäleta.»

Üks pealtnägija kirjeldas üleeilset padusadu nagu telekast nähtud troopilist vihmavalingut, mis jätab mulje, et taevast voolab basseinitäite kaupa vett.

Valangu ajal paisus ka tuul, kuigi laastava tormi tugevuseni see ei küündinud. Maksimaalne puhang ulatus 14,4 meetrini sekundis ja keskmiseks, lääne-edela suunast puhunud tuule kiiruseks arvutas ilmajaam 6,8 meetrit sekundis.

Õhutemperatuur, mis üleeile päeval jõudis kerkida 27,5 kraadini, langes saju ajal minimaalselt 17,7 pügalani.

Murro nentis, et võib-olla on kunagi Viljandis kümne minutiga sama tugevalt kallanud, aga üleeile oli kindlasti tegu rekordihõngulise tulemusega. Ta märkis, et kümne minuti täpsusega on saju hulka mõõdetud alles eelmisest aastast ja seega on võimatu vanematest andmetest lisa uurida.

Põgusa otsimise järel tõi Murro näiteks viimatise suurema saju ööpäeva kohta: 2009. aasta 13. juulil sadas Viljandis 30,8 millimeetrit. Paraku võib vihm jaotuda ööpäeva peale üsna ühtlaselt ning teisalt, ühe ööpäeva sisse mahub lausa 144 kümneminutilist ajavahemikku.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi ilmavaatluste osakonna juhataja kohusetäitja Külli Loodla ütles, et ilmajaamade ning operatiivselt andmeid edastavate sademete mõõtejaamade teada saigi sedapuhku kõige suurema sahmaka just Viljandi.

Ööpäeva jooksul ehk üleeile hommikul kella üheksast kuni eile hommikul sama ajani registreeris Viljandi ilmajaam 32,9 millimeetrit sademeid. Järgnes Ida-Virumaal asuv Alajõe 24,7, Viljandimaal olev Massumõisa 24,2 ning Valga 20 millimeetriga. Mujal jäi sadu kasinamaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles