Töömalevas saab taskuraha teenida ligi sada noort

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii nagu mullu, saavad Viljandi õpilased ka tänavu suvel teha linna korraldatavas malevas heakorratöid. Varasemad aastad on näidanud, et selle vastu tunnevad kõige rohkem huvi 13—15-aastased.
Nii nagu mullu, saavad Viljandi õpilased ka tänavu suvel teha linna korraldatavas malevas heakorratöid. Varasemad aastad on näidanud, et selle vastu tunnevad kõige rohkem huvi 13—15-aastased. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sihtasutus Õpilasmalev tänavu Viljandis töötegemist ei organiseeri. Selle eest, et noortel taskuraha teenimata ei jääks, hoolitseb aga linnavalitsus.

Sihtasutuse Õpilasmalev juhataja Maarja Saavik ütles, et kuigi malevasse tahtjaid on väga palju, ei avata tänavu Viljandimaal ühtegi rühma.

Ta tõi põhjenduseks, et sihtasutus pole siit kandist leidnud ühtegi tööandjat. «Väga pole otsinud ka, sest meil oli tööandjate pakkumisi nii palju, et saime kõik kohad täis,» tunnistas ta.

Töösuvi algab juunis

Viljandi linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti juhataja Tiivi Tiido sõnul korraldab linn töösuve nagu tavaliselt. «Töömalev tuleb kindlasti,» ütles ta.

Linnavalitsus esitas projekti Eesti noorsootöö keskusele ja sai õpilasmaleva tarbeks 1240.80 eurot. Linn pakub võimalust kahenädalaste vahetustega töötada ja taskuraha teenida ligikaudu 90 lapsele.

Paalalinna gümnaasiumi huvijuhi Kaija Mägi sõnutsi on 90 malevakohta tegelikult vähe. «Huvilisi on igal aastal väga palju, aga kõik muidugi malevasse ei pääse ja selleks ajaks leitakse teised tööd,» lausus ta. «Mõni saab vanemate või tuttavate juurde ning suuremad koolilapsed lähevad sageli poodidesse appi.»

11. juunist 17. augustini töötavates rühmades saab osaleda 13. eluaastast ja lapsi panevad kirja Viljandi koolide huvijuhid maikuu esimesel poolel. Paalalinna gümnaasiumis pandi töömaleva kuulutus eile hommikul infotelerisse ja pärastlõunaks oli huvijuhile laekunud viis avaldust.

«Malevlased peavad tegema kergemaid puhastus-, heakorra- ja haljastustöid kohalikel haridus-, ajaloo- ja kultuuriobjektidel,» lausus Tiivi Tiido. Selleks teeb linn koostööd oma lepingupartneriteks olevate heakorrafirmadega.

Tiido sõnutsi on vahetevahel püütud kedagi ka väljastpoolt leida, aga kahjuks nii väikeste laste ja veel terve rühma vastu pole keegi huvi tundnud. Teise takistusena tõi Tiido välja töökeskkonna, mis teinekord pole selline, et sinna lapsi lubada.

Kooliõpilastele korraldatakse suviseid töölaagreid ka valdades.

Halliste vallavanem Andres Rõigas ütles, et seal on õpilastele suvist tööd pakutud juba mitu aastat ja seda tehakse ka tänavu. Ta lisas, et enamasti on kavas ikka heakorra- ja koristustööd. «Parandatakse näiteks mõni kõnnitee ära või korrastatakse järvekallast.»

Töötatakse kokku umbes nädala.

Suure-Jaani vallas on noortele samuti töölaagrid plaanis.

«Kindlasti pakume tööd 50 lapsele, aga kui erakordselt hästi läheb, siis 20 lapsele veel,» lausus Suure-Jaani valla noorsootöö nõunik Mati Adamson ja lisas, et 70 noorte suvist töökohta võiks valla vajaduse katta.

Taskuraha meelitab

See, et noor on ühel aastal malevas käinud, ei tähenda Tiivi Tiido sõnul, et ta sinna ka järgmisel aastal kipuks. «On nii ja on naa. Aga küllalt leidub selliseid käijaid, kellel on juba hea kogemus,» lausus ta ja lisas, et oma osa mängib rahateenimise võimalus.

Linnavalitsuse korraldatavas malevas makstakse palka tunnitasu järgi. Tööd on neli tundi päevas ja makstakse miinimumtöötasu. «Lastele on malevas taskuraha tähtis, sest neil ju õigupoolest polegi siin palju muid teenimisvõimalusi,» leidis Tiido.

Aktsiaselts Toom Tekstiil suvevaheaega pidavaid koolinoori tööle ei võta, samuti ei näe selleks tänavu vajadust aktsiaselts Mivar-Viva.

Viljandi haigla personaliteenistuse juht Pille Reedi lausus, et haiglatöö on spetsiifiline ja inimesi, kes pole meditsiiniga lähedalt kokku puutunud, sinna võtta ei saa. «Selliseid ametikohti, kus tavalisi koolinoori kasutada, on meil vähe, ja need, mis olekski, on juba ära haaratud,» seletas ta.

Koolinoori on varasematel aastatel töötanud aktsiaseltsis Farm Plant Eesti. «Mitte küll niiviisi maleva moodi, vaid mõni on ise soovi avaldanud,» täpsustas sealne personalispetsialist Tiia Raudsik.

Noortele on tema sõnul antud ajutisi ja lihtsamaid töid. «Nad on näiteks sööda väljaandmise juures tegutsenud või kui on vilja vastuvõtmise periood, on noored laboris autodest viljaproove võtnud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles