Noored pühendavad saabuva öö infotehnoloogiale

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karksi-Nuia noortekeskus on peastaap teist korda peetavale «IT ÖÖ-le», mis leiab aset üheaegselt Eesti 18 noortekeskuses. Foto on tehtud eelmise aasta «IT ÖÖ-le» järgnenud hommikul Karksi-Nuia noortekeskuse renoveerimata maja ees.
Karksi-Nuia noortekeskus on peastaap teist korda peetavale «IT ÖÖ-le», mis leiab aset üheaegselt Eesti 18 noortekeskuses. Foto on tehtud eelmise aasta «IT ÖÖ-le» järgnenud hommikul Karksi-Nuia noortekeskuse renoveerimata maja ees. Foto: Erakogu

Noored usuvad, et infotehnoloogia abil saab elu koolis põnevamaks muuta. Nende pakutud uudsed lahendused saavad kindla kuju homme lõunaks, kui 18 noortekeskuses lõppeb «IT ÖÖ».

««IT ÖÖ» tahab äratada noortes huvi info- ja kommunikatsioonitehnoloogia vastu ning näidata selle seoseid teiste valdkondadega,» lausus Elioni arendustalituse direktor ning Eesti infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu juhatuse liige Enn Saar.

Kummutada püütakse stereotüüpe infotehnoloogia spetsialistidest kui keldris konutavatest patsiga poistest. «Infotehnoloogia on põnev ja lihtne ning kõikjal meie ümber,» ütles Saar.

Tegu on juba teise «IT ÖÖ-ga». Noortekeskuste poolse projektijuhi ja Karksi-Nuia noortekeskuse juhataja Indrek Palu jutu järgi eelmise aasta ööl kindlat teemat polnud ning infotehnoloogia igapäevaelus rakendamist käsitleti üldisemalt. Sel aastal mõtiskletakse, kuidas infotehnoloogia kaudu elu koolis põnevamaks muuta.

Internetis otseülekanne

Öösel toimuvat on võimalik otsepildis jälgida internetist aadressil www.eank.eu või alates kella 19.30 kuulata noorteraadiost www.noorteraadio.ee.

Indrek Palu rääkis, et tegevus koosneb neljast osast. Kõigepealt teevad kokkutulnud noored internetipõhise uurimistöö. Sellega selgitavad nad välja, milliseid infotehnoloogilisi lahendusi maailmas ja Eestis koolitöös kasutatakse.

Teises osas panevad meeskonnad välja ideid ja kolmandas asuvad neid arendama. Valmis peab saama esitlus, mis teeb mõtte müüdavaks ja arusaadavaks.

Neljandaks esitletakse ideid ja hääletuse tulemusena selguvad neist paremad.
Iga keskuse parim pannakse üles StartIT Facebooki keskkonda. Need saadetakse ka koolidesse, et võiksid seal kasutust leida. Projektijuhi ütlemist mööda on eelmise «IT ÖÖ» ideede vastu huvi tundnud nii mõnigi firma.

Palu sõnutsi pole karta, et noorte mõttetegevus öösel soiku jääb. Sellele mõeldes loodi kõigi keskustega ühine ideebörs Google'i dokumendi kujul.

«Et osal meeskondadel tuleb rohkem ideid, aga esitlema peab ainult üht, võivad nad ülejäänud mõtted börsil teistele võistkondadele ärida,» selgitas ta.

E-riigina on arenguruumi

Indrek Palul oli hea meel, et «IT ÖÖ-d» ei peeta Viljandimaal enam vaid Karksi-Nuias, vaid külla tulevad ka Abja noored ning Suure-Jaani valla ideeloojad kogunevad kohalikku noortekeskusesse.

Euroopa Komisjoni ja Euroopa Sotsiaalfondi toel teoks saava «IT ÖÖ» erilisus seisnebki selles, et kuigi peastaap on Karksi-Nuia noortekeskus, on kõik 18 tegevuspaika omavahel ühendatud.

Eesti infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu tegevjuhi Jüri Jõema sõnutsi on Eesti infotehnoloogiliselt väga hästi arenenud avalikus sektoris, kuid potentsiaali selles osas on tavatööstuses ja teeninduses.

«Väga palju annaks teha metsa- ja masinatööstuses, et seal läheks majanduslikus mõttes paremini,» leidis ta.

Jõema rõõmustas, et vaikselt hakkab tarku lahendusi ka tööstusesse tulema. Ta tõi näiteks Tallinna rajatava innovatsioonikeskuse, mis pühendub masinatööstuse tarktootmisele. «Sealt tulevad kõrgtehnoloogilised tööpingid ja kogu kõrgtehnoloogilise tootmise juhtimiseks piisab paarist inimesest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles