Rohumaade niitmisega on kiire

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heinaniitmine traktoriga.
Heinaniitmine traktoriga. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) tuletab pindalatoetuse soovijatele meelde, et rohumaade niitmise tähtaeg läheneb ning nõude täitmatajätmine võib kaasa tuua toetuse vähendamise.

PRIA pressiesindaja Maris Sarv-Kaasiku sõnul tuleb enne taotluse esitamise aastat rajatud rohumaid enne 31. juulit vähemalt üks kord niita. Teine võimalus on karjatada rohumaal loomi, et umbrohi ei leviks ja maa ei võsastuks.

«Kui karjatamisest ei aita, tuleb rohumaa üle niita. Lisaks peab niide olema juuli lõpuks koristatud või hekseldatud. Paraku on igal aastal neid, kes tähtajast kinni pidada ei suuda või sellest lihtsalt ei tea, ning võib juhtuda, et nende toetust vähendatakse,» rääkis Sarv-Kaasik.

PRIA kinnitust mööda on tähtaja osas ka erandeid. Näiteks looduslikel rohumaadel ja looduskaitsealusel loodusobjektil on niitmise ning karjatamise ja niite koristamise tähtaeg 20. august. Sama kehtib siis, kui keskkonnasõbraliku majandamise toetusega on taotletud toetust teeservas asetseva rohumaariba jaoks.

Poolloodusliku koosluse hooldamise toetuse taotlemise korral on rohumaa niitmise, niite koristamise või loomade karjatamise tähtaeg 1. oktoober.

Maris Sarv-Kaasiku sõnul ei kehti niitmise ja karjatamise nõue rohumaade külvi aastal, heintaimede ja heinaseemne kasvatamisel energiakultuurina ning kuni kaheaastasel haljasväetisena kasutataval rohumaal sissekünni aastal.

«Nõuded kehtivad kõigile pindalapõhiste toetuste taotlejatele ning ühe nõude rikkumine võib kaasa tuua kõigi toetuste vähendamise,» rõhutas Sarv-Kaasik. Nõude järgimist kontrollib PRIA ja nendel aladel, millele taotletakse poolloodusliku koosluse hooldamise toetust, ka keskkonnaamet.

Põllumajandusmaadel valitsev olukord võib selguda ka õhust tehtud fotodelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles