Politsei tabas tavatult suure hulga purjus juhte

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeva hommikul kontrollisid politseinikud autojuhte Viljandis Tallinna tänaval. Tabati üks joobes juht.
Esmaspäeva hommikul kontrollisid politseinikud autojuhte Viljandis Tallinna tänaval. Tabati üks joobes juht. Foto: Elmo Riig / Sakala

Politseinikke jahmatas laupäeva hommikul Viljandis tunni aja jooksul tabatud joobes juhtide hulk. Kõik rikkujad väitsid, et olid viimati viina joonud eelmisel õhtul ja tundsid end rooli istudes kainena.

Politsei pani laupäeval kella 9 ajal Riia maanteel alkomeetrisse puhuma kõik liiklejad, kes neist möödusid. Tund aega kestnud reidi lõpuks tabati neli joobes autojuhti ja üks alkoholi tarvitanud neiu, kes sõitis jalgrattaga. Kokku kontrolliti 225 juhti.

Ehmatav avastus

Viljandi politseijaoskonna patrullteenistuse juht Riho Rei tunnistas, et nii palju joobes juhte nii lühikese aja jooksul pole Viljandimaal pikka aega tabatud ja tulemus oli ehmatav. «Sellest võib järeldada, kui palju alkoholi tarvitanud juhte üldse liikluses on,» nentis ta.

Kõigi viie tabatu joove oli üle 0,5 promilli, kuid jäi alla 1,5 promilli, mis tähendaks kriminaalmenetluse alustamist ja kohtu ette saatmist. Rei kinnitust mööda oli joobe näitaja kõigil juhtudel selline, et seda ei saanud pidada jääknähtudeks. «Selline joove on hingeõhust tunda,» lausus ta.

«Kõik rikkujad ütlesid nagu ühest suust, et tunnevad ennast täiesti kainena,» meenutas Rei. «Samas tunnistasid nad, et olid eelmisel õhtul alkoholi tarvitanud, ja olid üllatunud, et see nii kaua organismis püsib.»

Selliste ebameeldivate üllatuste vältimiseks soovitab politsei juhtidel muretseda endale töökindel alkomeeter.

Paar päeva hiljem korraldas politsei uue joobes juhtide tabamise aktsiooni Viljandis Tallinna tänaval. Esmaspäeval kella 7.30 ja 8.30 vahel kontrolliti 270 juhti ning üks neist oli alkoholi tarvitanud.

Selliste operatsioonide ajal panevad politseinikud puhuma kõik juhid, kes neist mööda sõidavad. «Peatatakse kõik liiklusvahendid, ka jalgrattad,» kinnitas Rei.

Hiljem määratakse purjus ratturile samasugune rahakaristus või raskemal juhul tingimisi vangistus kui autojuhile. Ainus erinevus on see, et jalgratturilt ei saa ära võtta mootorsõiduki juhtimise õigust.

Euroopa jahib purjus juhte

Sel nädalal pöörab kogu Euroopa politsei rohkem tähelepanu alkoholi- või narkojoobes juhtide tabamisele. Riho Rei ei öelnud, kas tunniseid puhumisaktsioone korraldatakse sel nädalal Viljandimaal veel, küll aga kinnitas, et patrullid panevad joobes juhtide leidmisele suurt rõhku.

Eelmise aasta juunis kontrollisid politseinikud samasuguse teemanädala ajal 21 Euroopa riigis enam kui 422 000 juhti ning avastas ligi 7700 inimest, kelle veres oli alkoholi hulk üle lubatud piirmäära. Eestis kontrolliti toona ligi 14 000 juhti ja ligi 140 neist olid tarvitanud alkoholi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles