Tääksi kandis peetakse ürgset turgu

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval peetakse Tääksis erilist turgu.
Laupäeval peetakse Tääksis erilist turgu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Laupäeval, 29. heinakuu päeval peetakse Tääksis erilist turgu. Maavalla Koda ja mittetulundusühing Ürgturg eestvedamisel saab teoks maarahva kokkutulemine, kus kaubeldakse, tehakse käsitööd ja lõbutsetakse nagu maarahvas muiste ja antakse edasi pärimuslikke oskusi.

«Ürgturg taasloob tükikese maarahva pärimuslikust ja ürgsest elust ja olust, et ka tänapäeva inimesed saaksid tunda selle hõngu ning niiviisi leida seose meie ühiste juurtega,» on kirjas korraldajate teates.

Turukaup on pärimusliku käsitöö tooted: puuasjad, nahakaubad, ehted, kõlavööd, linased rõivad, lambanahad, pajukorvid ja savinõud. Samuti on saadaval maakarja saadused ja kitsepiim ning pakutakse pärimuslikku toitu ja käsitööõlut.

Näha ja õppida saab kivilõhkumist, puutööd, muinastelgedel kangakudumist, kõlavöö ja trummi tegemist.

Krautmani terviseakadeemia toimetab soonetasumist, pakub pärimuslikke maarohtusid ning õpetab neid korjama ja kasutama. Tutvustatakse ka saunakombeid ja õpetatakse saunavihta tegema. Eesti haabjaseltsi inimesed korraldavad haabjasõitu.

Ürgturg saab teoks koostöös Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia, Suure-Jaani valla, Tääksi kooli ja Tääksi spordiklubiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles