Ugala laval müdistasid sajad tantsujalad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabatantsuga võistelnud trupi Dc2 neiud näitasid etteastes «Peegeldus» suurepärast painduvust.
Vabatantsuga võistelnud trupi Dc2 neiud näitasid etteastes «Peegeldus» suurepärast painduvust. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kummikutega poisid, keksunööridega plikad, värviliste labidatega maakad ja suured triibulised herilased, lisaks palju lehvivaid juukseid, särtsakaid rütme, päästetiim ja jalamerevägi — see oli «Koolitants 2011».

Pühapäevane «Koolitantsu» Viljandimaa eelvoor Ugalas läks tavapäraselt täissaalile. Publikut oli kohale tulnud nii palju, et kõik istuma ei mahtunud: osa pealtvaatajaid ja tantsijaid pidi etteasteid jälgima vahekäikudes seistes või istudes. Üldist meeleolu see alla ei kiskunud, kuigi etenduse juht Jaanus Tepomees vaatajaid selle eest stiilselt tögas.

Kõigi silmad olid pööratud lavale, kus kahe ja poole tunni jooksul kanti ette 26 tantsu. Heatahtliku kaasaelamise saatel esines tosin truppi 280 tantsijaga, keda oli algklassilastest abiturientideni.

Vaeva oli nähtud nii kostüümide kui rekvisiitidega: ühes etteastes toodi lavale näiteks joonistatud piraadilaev, teises aga lausa päris paat.

Kuueliikmeline žürii valib kontserdi põhjal finaali pääsejad, kuid pealtvaatajatele andis see hea ülevaate Viljandimaa noortetantsust. Staažikate stuudiote kõrval astus üles mitu uut tegijat ja see annab märku siinse tantsuelu elavnemisest.

Hindaja kiitis lastetantse

«Koolitantsu» žürii liige Marko Kiigajaan pühendas nähtut kommenteerides kõige rohkem sõnu lastetantsudele. Tema hinnangul oli neid üsna raske hinnata, sest etteasted olid väga erinevad ja huvitavad.

«Pisikeste tantse oli Viljandis küll vähe, ainult viis, kuid nende tase oli ühtlaselt kõrge. Oli näha, et lastega on kõvasti tegeldud,» sõnas ta. «See on väga hea ja näitab, et tantsijatel on järelkasvu.»

Vanemad trupid jäid Kiigajaanile meelde samuti mõne ereda esitusega, kuid enne žürii otsuse teatavaks tegemist ta neid välja tuua ei soovinud.

«Üldiselt oli tase keskmine. Midagi väga silma ei torganud, kuid kokkuvõttes jäi positiivne mulje,» lausus ta. «Kõik, kes laval käisid, soovisid tantsida ja andsid endast maksimumi.»

Üleriigilises žüriis osalevale Marko Kiigajaanile oli Viljandimaa kontsert juba seitsmes. Laupäeval oli ta üle vaadanud Pärnu- ja Saaremaa tantsud, reedel oli aga Hiiumaa kontsert.

«Eri maakondades jäävad silma eri kategooriate tantsud: mõnes on tugevamad tänavatantsud, mõnes Eesti tantsud, osas paistavad silma show- ja estraaditantsud, teistes mudilaste ja lastetantsud,» kõneles ta. «Seepärast püüamegi finaali noppida palju erinevaid tantse üle Eesti.»

Pahuraid nägusid polnud

«Koolitantsu» Viljandimaa korraldaja Anu Sööt sõnas, et ka organiseerimise poolest läks kontsert korda. «Koostöö Ugalaga oli suurepärane ning ma ei näinud ühtegi virilat või pahurat last,» kinnitas ta.

Korraldaja avaldas heameelt selle üle, et publikut oli väga palju ning ühtmoodi huvi pälvisid nii laste- kui show-tantsud.

«Nagu näha, on «Koolitants» Viljandis suur sündmus: Ugala oli täis noori inimesi, kes võib-olla rohkem sinna aasta jooksul ei satugi,» lausus ta. «Tore, et noored käivad oma kaaslastele kaasa elamas!»

Kontserdi lõpul kuulutas Jaanus Tepomees välja eripreemiate saajad.

«Koolitantsu» lõppkontserdid on 2. ja 3. aprillil Tallinnas Nokia kontserdimajas ning nendele pääsenud tantsude nimekiri avaldatakse tantsuportaalis www.koolitants.ee 1. märtsist.

PREEMIAD

Kontserdi lõpul anti välja eripreemiad.
• Osaühingult Tantsutarve said juhendaja preemia Liisa London, Eve Noormets ja Kadri Raag.
• Viljandi kultuuriakadeemia täienduskoolituse preemia pälvis Ketlin Allmaa.
• Haribo preemia said MiniTck tantsuga «Suur soolane kala», Eve stuudio tants «Üks hüpe ajab teist taga» ja CRJG Hebe «Maakad».
• Chupa-chupsi show-tantsu preemia sai stuudio Brilliance tants «Vaadates maailma».
• Menthose tänavatantsu preemia sai trupp E1 tantsuga «JalaMereVägi».
Allikas: korraldajad

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles