Juhtkiri. Waldorfelu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

Waldorfkool on tuntud teistsuguse suhtumise poolest õpilastesse, õpetamisesse ja ümbritsevasse maailma. Mõnele see meeldib, mõnele tundub liiga leebe ja lilleline.

Seni on waldorfkool pakkunud Viljandis põhiharidust, mille omandamise järel lähevad lapsed tavalisse gümnaasiumi või kutsekooli, õpilaste sekka, kes on tulnud harilikest munitsipaalkoolidest. Sedagi, kas niisugune muudatus on hea või halb, võib vaadata kahest otsast. Waldorfpedagoogika pooldajad võiksid öelda, et tavakoolis ei pöörata õpilaste erinevustele, loovusele ja tundlikkusele piisavalt tähelepanu ja nad lihvitakse nii-öelda ühe vormi järgi. Peavoolu soosijate arvates valmistatakse waldorfkoolis pehme kasvatuse saanud lapsi sellisel juhul vähemalt järgmises, riigi või omavalitsuse organiseeritud astmes ette karmi pärisellu astumiseks.

Selles viimases väites näib olevat oma uba. Hiljemalt siis, kui inimene tööle asub ja peab enese ülalpidamisega ise hakkama saama, tuleb tal kohaneda ühiskonna normidega ning lähtuda turuseaduste kalgist pragmatismist. Või kas ikka tuleb?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles