Kuidas raamatukogusid tulega puhastati

, koduloouurija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Jänese lapse- ja noorpõlvemälestused ilmusid Karksi valla ajalehes Karksi Sõna 2004. aastast, ehkki ajalehele mälestusi kirjutama hakkas ta juba 1998. aasta sügisest. Sellel 1954. aastal tehtud fotol on Ahto Jänes koos ema Anna Jänesega Halliste kodus.
Ahto Jänese lapse- ja noorpõlvemälestused ilmusid Karksi valla ajalehes Karksi Sõna 2004. aastast, ehkki ajalehele mälestusi kirjutama hakkas ta juba 1998. aasta sügisest. Sellel 1954. aastal tehtud fotol on Ahto Jänes koos ema Anna Jänesega Halliste kodus. Foto: Erakogu

​Ühel 1947. aasta sügishommikul, kui käisin kõrvalmaja laudas meie kanu söötmas, märkasin raamatukogu puukuuri põrandal umbes poolteise meetri kõrgust raamatukaante virna.

Lähemal silmitsemisel sain aru, et kaaned olid rebitud sõjaeelsetel aastatel trükitud raamatutelt; osa kaasi oli võrdlemisi kulunud. Kaante siseküljel oli säilinud kleebis «Raamatu palve lugejale», mis kõlas «Ära mind määri ega lõhu, ära murra lehtede nurki kahekorra, ära pane järjehoidjaks nuga ega kahvlit» või midagi taolist. Oletasin, et raamatud köidetakse ehk ümber.

Katlamaja ahju

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles