Juhtkiri. Loogiline küll, aga...

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

Ühineda üheks suureks omavalitsuseks, selmet kahe-kolme kaupa liituda, võib tunduda mitmel põhjusel mõttekam või hõlpsam. Pisikese Halliste valla juht Ene Maaten, kes on suure valla poolt, märgib tänases lehes, et kui eesmärk on kokkuhoid, siis 5000 elanikuga vallas seda ei saavuta. Ning kui ühineda umbes sama suure naabriga, võib tekkida palju suuremgi vägikaikavedu kui kambaga sama samm astuda.

Ent isegi kui Viljandi vald teeb järgmisel nädalal kümnele vallale ja linnale ühinemisettepaneku ning asjad hakkavadki sedapidi veerema, tõotab suuremat sorti kakelung varem või hiljem puhkeda. Vähemasti lubab nii arvata talupojaloogika.

Isegi kui suure valla keskuseks kujuneks objektiivsetel põhjustel Viljandi linn, ei saaks see jääda nõnda suure omavalitsusüksuse ainsaks administratiivseks punktiks. Samal ajal on selge, et niisugusi punkte ei jääks sama palju, kui on praegu valdu ja linnu. Teisisõnu tekiks näiteks kahe kõva kivi ehk Abja ja Karksi valla puhul küsimus, kumba keskusesse vallamaja alles jääks. Vabatahtlikult ei loobu sellest kumbki, sest see on arengueelis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles