Mataperas lendavad leukistlikud tihased

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mataperas käivad koos teiste rasvatihastega pekki nokkimas ka kaks sellist lindu, kes teistele sugugi ei sarnane, sest neile pole loodus kehale musta pigmenti andnud.
Mataperas käivad koos teiste rasvatihastega pekki nokkimas ka kaks sellist lindu, kes teistele sugugi ei sarnane, sest neile pole loodus kehale musta pigmenti andnud. Foto: Johannes Türk

Pärast fotode uurimist jõudsid ornitoloogid seisukohale, et Viljandi vallas Mataperas pildistatud kaks kolla-valget lindu on leukistlikud rasvatihased, kellesarnaseid pole linnuhuvilised Eestis varem näinud.

«Tegemist on geneetilise värvushälbega,» sõnas ornitoloog Margus Ots ja lisas, et linnuhuvilistele on leid äärmiselt põnev, sest rasvatihastel tuleb selliseid ulatuslikke värvushälbeid harva ette. Vähemalt korra on Kablis kätte saadud aga üleni valge rasvatihane.

Viljandi vallas Matapera külas elav Johannes Türk märkas kaht lindu, kelle sulestik oli vaid valge ja kollane ning jalad ja nokk roosad, oktoobris. Sealtpeale on nad peaaegu iga päev käinud lindude söögilaual ning nokkinud teri ja pekki nagu teisedki tihased. Samal ajal ei meenuta linnud värvide poolest ühtegi teadaolevat tihaseliiki. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles