Viljandis võib igaüks leida endale paraja sauna

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnasauna leiliruumi kolmandal astmel istujad kannatavad ära ka kõige krõbedama kuuma.
Linnasauna leiliruumi kolmandal astmel istujad kannatavad ära ka kõige krõbedama kuuma. Foto: Marko Saarm / Sakala

Viljandimaa turismiinfoportaali andmetel osutab maakonnas saunateenust 19 ettevõtet. Neist üheksa asub Viljandis ning «Sakala» uuris, missuguseid võimalusi need pakuvad.

Saunad võib laias laastus jagada kaheks: need, kus inimesed käivad end peaasjalikult pesemas, ja need, mis pakuvad ka lisaväärtust. Esimesena nimetatute hulka kuulub kahtlemata Viljandis Kaalu tänaval paiknev linnasaun.

«Linnasaunas käivad need, kelle rahalised võimalused on väikesed, ja need, kes kusagil mujal ennast pesta ei saa. Näiteks käib meil lastega peresid, kellel majas vett ei ole. Aga üldiselt võib siiski öelda, et umbes 80 protsenti on vanainimesed,» lausus linnasaunas teenust osutava osaühingu Viljandi Gertrude juht Gertrud Puusepp.

Keskmiselt kasutab linna­sauna teenuseid 1100—1500 inimest kuus. «Võib öelda, et kevadel on saunalisi kõige rohkem. Talvel ei taha vanainimesed tulla, sest väljas on libe ja kardetakse ka külma. Suvel jälle käib mõni inimene järve ääres endale vett pähe kallamas,» rääkis Puusepp.

Tema sõnul on linnasauna oodatud kõik ning see on avatud aasta läbi neljapäevast laupäevani kella 9—13 ja 15—20. «Neljapäeviti ja laupäeviti käivad mehed hommiku- ja naised õhtupoole, reedel on vastupidi.»

Pilet läheb kallimaks

Viljandi linnavalitsuse majandusameti juhataja Reevo Maidla sõnul korraldas majandusamet väljakuulutamiseta, läbirääkimisteta riigihanke menetluse, et arutada osaühingu Viljandi Gertrude teenuse tingimusi ja hindu ning sauna lahtioleku aegu. «Teenuse osutajal oli võimalik pakkumine esitada. Linnavalitsus kinnitas selle ja seega saame lepingulist suhet jätkata.»

Kui praegu maksab linna­sauna pilet lastele, õpilastele ja pensionäridele 1.41 eurot ning täispileti hind on 2.88 eurot, siis alates 1. veebruarist hinnad tõusevad. Maidla ütlemist mööda hakkab sooduspilet tulevast kuust maksma 2 eurot ja täispilet 4 eurot.

Nagu nentis Gertrud Puusepp, pole linnasauna pileti hind tõusnud alates 2007. aastast, kui ettevõte seal oma teenust pakkuma hakkas. «Meie kulud on aga selle ajaga tõusnud 150 protsenti,» lausus ta ning lisas: «Kui inimesed linnasaunas hinnatõusu tõttu edaspidi enam ei käi, tuleb see kahjuks kinni panna.»

Maakonna külastatavuselt teine saun asub Viljandis Pikal tänaval. Seal osutab linnaga sõlmitud lepingu alusel teenust Viljandimaa Ingeri-Soome kultuuriselts. Ruume hoiab puhtana ning pakub eakatele ja puudega inimestele transpordi- ja abistajateenust Viljandi päevakeskus.

«Kuigi saun on mõeldud linna eakatele ja puudega inimestele, saavad end siin võimaluse korral pesta ka teised soovijad,» ütles päevakeskuse juhataja Marek Mumm.

Peresaun kord nädalas

Mummi sõnul kasutab selle sauna teenuseid umbes 500 inimest kuus. Eakatele, puudega inimestele ja lastele maksab pilet praegu 1.30 eurot, kusjuures eelkooliealistele on saun tasuta. Tavakodanikele maksab pilet 2 eurot ning puudega inimesele koos päevakeskuse abistajaga 2.50 eurot. Lisaks on ühel päeval nädalas peresaun, mis maksab 7 eurot.

Saun on Mummi jutu järgi avatud kolmapäevast laupäevani: kolmapäeviti kella 11—18 ning neljapäevast laupäevani kella 11—20. «Meestele on saun, vajaduse korral koos abistajaga, kolmapäeval kella 15—18 ja neljapäeval terve päeva. Naistele, vajaduse korral koos abistajaga, kolmapäeval kella 11—15 ja reedel terve päeva. Laupäeval on peresaun.»

Lõõgastus ujujale

Saun on ka Viljandi Jakobsoni koolis, kuid see kuulub ujula juhataja Reet Jürise sõnul siiski lõõgastuspaketti koos ujumisega. «Kui inimene ei jõua tund aega järjest ujuda, siis saab ta vahepeal sauna minna,» selgitas ta.

Ujula koos saunaga on avatud esmaspäevast reedeni kella 17.45—21.45 ning nädalavahetusel kella 9.45—17.45.

«Pilet, mis sisaldab tund aega ujumist ning lõõgastumist saunas, maksab 3.50 eurot. Eraldi ostes maksab ujumine täiskasvanule 2 eurot ning õpilastele, pensionäridele ja puudega inimestele 1 euro,» rääkis ujula juhataja.

Koolipäevadel on ujula avatud kella 6.30—7.30. Siis maksab pilet õpilasele ja pensionärile 30 senti ning sel ajal sauna ei pakuta.

Kuu keskmist klientide arvu ujula juhataja öelda ei osanud. «Intensiivsed kuud on oktoober, november ja kui lund ei ole, siis ka jaanuar ja veebruar,» tõi ta välja. «Mullu detsembris ostis endale pileti umbes 250, novembris aga 1475 inimest.»

Viljandi Centrumi hotelli sauna ühe tunni rendihind on 13 eurot ning kasutada võivad seda teisedki peale hotellikülastajate.

Grand Hotel Viljandi pakub praegu infrapunasauna, kuhu mahub korraga kolm inimest. «Ühele inimesele on pilet 5, kahele 8 ja kolmele 10 eurot,» sõnas hotelli vastuvõtujuht Krista Varm.

Aasa külalistemaja saun mahutab kuni 12 inimest. Poolteist tundi läheb seal kuni kolmele inimesele maksma 30 eurot ja kuni 10 inimesele 32 eurot. Alates 11 inimesest maksab saun 35 eurot tunnis. Sauna tunnihind sisaldab ka kaminaruumi kasutamist.

Männimäe külalistemajas maksab kaks tundi sauna 32 eurot ning alates kolmandast tunnist on hind 20 eurot.

Hilda Villas läheb üks tund sauna neljale inimesele maksma 19 eurot ja iga inimene üle selle 5 eurot. Kaks tundi neljale maksab 13 eurot ja iga inimene lisaks 3 eurot.

Peetrimõisa villas on kaks saunakompleksi. Suurde kuuluvad auru- ja Soome saun ning massaažibassein. Kompleksi kasutamise esimene tund maksab 10 inimesele 40 ja iga järgnev 30 eurot. Alates 11 inimesest on ühekordne lisatasu alates 4 eurost.

Väikses saunakompleksis on Soome saun ja massaažibassein. Selle rendihind neljale inimesele on esimesel tunnil 20 eurot ning iga järgneva tunni eest tuleb tasuda 15 eurot.

Lisaks neile võimalustele on Peetrimõisa villas ka infrapunasaun. Pool tundi seal lõõgastumist maksab ühele inimesele 7, kahele 12 eurot ja kolmele 15 eurot.

Saunade rentimise soovist peab majutusettevõtetele varakult teada andma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles