Setud muretsevad Viljandis

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noortestuudio lavastus on sündinud selgest murest ja hoolest.
Noortestuudio lavastus on sündinud selgest murest ja hoolest. Foto: Erakogu

Täna õhtul saab Viljandi pärimusmuusika aidas näha Taarka pärimusteatri noortestuudio lavastust «Kuidas müüa setot?». Noortestuudio näitab rahvakildu, kes oskab ja suudab maha müüa kogu Setumaa ja teha samal ajal kunsti.

Lavastus käsitleb Setumaa muresid noorte silme läbi nähtuna. Ühelt poolt peetakse julma jahti ideaalautentsusele ja teisalt on jälje üles võtnud turundajad, olles mõistnud, et ei ole asja, mida setu temaatikaga müüa ei saaks. Omavahelises kisklemises on aga ära unustatud noored, kes hoiavad oma suu järjest kindlamalt kinni, teades, et igast nende sammust jääb maha vaid kriitika jälg.

«Noored setu juurtega tüdrukud muretsevad, mis Setumaal toimub, ning nad räägivad väga ausat ja  valusat juttu,» ütles noorte juhendaja Anne Türnpu. «Neil on valus rääkida ja ilmselt on ka valus kuulata. Aga arvan, et see oli üks esimesi kordi üldse, kui nii tõsiselt nendest asjadest kõneldakse ning keegi seda nii palavalt ja otse südamest välja ütleb.»

Tekstidega oli juhendaja Anne Türnpule toeks Marion Jõepera. Mängivad Taarka pärimusteatri noortestuudio noored Riin Tammiste, Helena Kesonen, Marija Jurtin, Kärt Blum, Krista Keedus ja Eve Ellermäe.

Mittetulundusühing Taarka Pärimusteater asutati 2006. aasta sügisel Obinitsas setu seltsimajas. See tahab pärimusteatri kaudu tagada setu kultuuri jätkamise ja ühiskonna kultuurilise tegevuse arendamise ning setukeelsete näidendite lavaletoomise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles