Miljoniprojektiga toodi hulk stuudioseadmeid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helistuudio juhataja ja helitehnoloogia ainete lektor Janar Paeglis on õnnelik 63 000 eurot maksma läinud tehnikat kasutades.
Helistuudio juhataja ja helitehnoloogia ainete lektor Janar Paeglis on õnnelik 63 000 eurot maksma läinud tehnikat kasutades. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi kultuuriakadeemia muusikamajas on selle õppeaasta algusest uus helistuudio, mida teised Eesti õppeasutused ja ka eraettevõtted soetada ei suudaks.

Helistuudio ja kooli taristu uuendamist toetati Euroopa regionaalarengu fondi rakenduskõrgharidusõppe ja õpetajakoolituse õppeinfrastruktuuri ajakohastamise alameetmetest 946 943 euroga. Kui arvestada juurde kooli viieprotsendine omaosalus, oli seadmete muretsemiseks miljon eurot.

Tehnika viimane sõna

«Eesti üks tuntum ja hinnatum helitehnik Kristo Kotkas, kes siin salvestussüsteemi paigaldamas käis, hindas seadmeid kõrgelt,» ütles helistuudio juhataja Janar Paeglis. Kümme aastat erastuudiotes Eesti artiste lindistanud Paeglis on saadud seadmetest vaimustuses ja õigusega, sest hanked on olnud tema hinnangul üsna vaevarikkad.

Varem oli Paeglisel tudengitele mõnest asjast vaid pilte näidata, kuid nüüd saavad nood kõike reaalselt katsuda ja katsetada. «Meil polnud korralikku eelvõimenduste süsteemi ja mikrofone ning helikaardid olid üle kümne aasta vanad,» selgitas Paeglis.

Kui tudeng läheb kusagile mujale salvestama, on ta akadeemias juba võimalustega tutvust teinud. «See kompott siin sisaldab tunduvalt suuremat teadmiste kogu, kui ainult salvestamisprotsessiks vaja läheb,» nentis stuudio juhataja.

Esimese, 63 000 eurot maksma läinud hankega saadi salvestusplatvormi programm ProTools HDX, helikaar­did, konverterid ja mikrofonide eelvõimendid. Tuli ka võrdlemisi palju tarkvaralisi tööriistu, mis maksavad väga palju ja on Paeglise sõnul seepärast Eesti erastuudiotes suur haruldus.

Kümnest seitsmele Apple iMaci arvutile, mille kultuuriakadeemia oli eelmisel aastal oma rahaga muretsenud, saadi muusikatöötlusprogrammi kasutamiseks litsentse.

«Kui saksa õppejõud nägid meie mäkkidega arvutiklassi, olid nad väga üllatunud,» lausus Janar Paeglis muiates.

Stuudiosse tuleb veel Apple MacPro arvuti, sest paljud muusikatöötlusprogrammid töötavad optimaalsemalt just sellega.

Projektiga saadi suur valik mikrofone, sealhulgas nii löök­riistade kui solisti ja kooride lindistamiseks. Samuti lisandus hulk statiive, kõrvaklappe ning võimendi, klahvpillid ning mobiilseks salvestuseks vajalikud seadmed.

Paeglise hinnangul on saadud täiuslik komplekt, milles pole ainsatki nõrka lüli. «Kõige nõrgem lüli võib olla artist, kuid loodame, et ta on pigem ikka tugev,» ütles ta naljatades.

Eelkõige on stuudio mõeldud Viljandi kultuuriakadeemia õpilastele, kuid lindistama on võimalik tulla ka väljastpoolt kooli.

Rahvusvaheline õppekava

Tehnikat kasutavad ja õpivad tundma Balti filmi- ja meediakooliga koostöös loodud inglise õppekeelega muusika ja filmikunsti helitehnoloogi eriala tudengid, kes käivad Viljandis üle nädala. Nende tarvis on kohale kutsutud ka kolm Saksa helitehnikut või nagu saksa keeles öeldakse toonmeistrit.

Ülejäänud ajal kasutavad stuudiot Viljandi muusikamajas rakenduskõrgharidust nõutavad tudengid, kes on spetsialiseerunud muusika helitehnoloogi erialale.

Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia uusmeedia labori sisseseadmisega parandatakse teatri- ja tantsukunsti, teatrikunsti visuaaltehnoloogia ning džäss- ja pärimusmuusika rakenduskõrgharidusliku taseme- ja täiendusõppe kvaliteeti. Lisaks helistuudiole uuendatakse black box’i ning multimeedia- ja videostuudio sisseseadet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles