Suurte televiisorite hinnad on kolinal kukkunud

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euronicsi Viljandi kaupluse müügikonsultant Urmet Arusoo näitab 32-tollise ekraaniga LG televiisorit, mis selle nädala keskel oli Viljandis omasuguste seas kõige soodsama hinnaga.
Euronicsi Viljandi kaupluse müügikonsultant Urmet Arusoo näitab 32-tollise ekraaniga LG televiisorit, mis selle nädala keskel oli Viljandis omasuguste seas kõige soodsama hinnaga. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Alles mõni aasta tagasi luksuskaubaks liigitatud õhukese ekraaniga LCD- ja plasmateleviisorid on praegu odavamad kui kunagi varem, kuid ostjate tunglemist poodides näha ei ole.


Kui jõulude ajal võisid kaupmehed telerite müügiga rahule jääda, siis praegu valitseb selles äris vaikus — majanduskriis on pannud inimesi oma kulutusi põhjalikult kaaluma. Veel aasta eest osteti näiteks 10 000-krooniseid telereid suure hurraaga, nüüd aga otsitakse eelkõige odavamaid mudeleid.



«Praegu soetatakse uus teler enamasti siis, kui vana on katki läinud. Suhtumist, et ostaks igaks juhuks lastetuppa ka ühe, enam ei kohta,» võttis inimeste ostukäitumise muutused kokku kaupluse Tuhat 1 Kodumasinat juhataja Mehis Kahu ning sama tendentsi kinnitasid teised kaupmehed.



Viva Elektroonika klienditeenindaja Tõnis Ilvese sõnul on möödas needki ajad, kui osa tarbijaid lähtus teleri ostmisel põhimõttest, et mida suurem, seda parem. «Oleme alati proovinud seletada, et suure ekraaniga teler eeldab ka suurt ruumi, sest seda liiga lähedalt vaadates võib silmad ära rikkuda,» rääkis ta.



Õiget vahemaad välja arvutada on Ilvese ütlemist mööda lihtne: ekraani diagonaali sentimeetrite arv tuleks korrutada neljaga. Nii on 32-tollise ehk 81-sentimeetrise diagonaaliga ekraani optimaalne vaatamiskaugus 3,24 meetrit.



Tõnis Ilvese jutu järgi küsivad paljud praegu telereid, millel on juba sees MPEG-4 digituuner, mis võimaldab ilma lisaseadmeteta näha Eesti digikanaleid.



«Tihtipeale eelistavad tarbijad aga veel oodata nende hinna langemist,» lisas ta.


Seda, et MPEG-4 süsteemiga telerid üha odavamaks muutuvad, nentis ka Experdi Viljandi kaupluse juhataja Margus Ungerson.



«Kui enne möödunud aasta augustis toimunud olümpiamänge oli meie poes vaid üks niisugune 32-tollise ekraaniga teler ja see maksis ligikaudu 15 000 krooni, siis nüüd, pool aastat hiljem, saab samasuguse kätte juba 7995 krooniga,» lausus ta.



Kui madalale hinnad mõne aja pärast võivad langeda, kaupmehed ennustada ei osanud. Kõlama jäi seisukoht, et vaevalt praegu 6000-kroonise soodushinnaga müüdavad 32-tollise ekraaniga telerid veel mitme tuhande krooni võrra odavamaks muutuvad, küll aga võib tulevikus sama raha eest kätte saada märksa paremate tehniliste näitajatega aparaadi.



Viimasel ajal on vähe ka neid inimesi, kes ostavad teleri järelmaksuga. Peamine põhjus on see, et pangad on teinud järelmaksu saamise keerulisemaks — varem oli tihtipeale võimalik uus kallis teler kätte saada ilma sissemaksuta.



Elioni kaupluse müügikonsultandi Liisi Mänd-Heina sõnul on järelmaksuga ja sularahas ostmise suhe praegu umbes pooleks.



«Kui järelmaksu lihtsamalt sai, osteti sellega eelkõige kalleid tooteid, sest kuumakse tundus ju sellegi puhul võrdlemisi odav,» kõneles ta.



Järelmaksuga ostmise vähenemist tunnistas ka Margus Ungerson Experdist, kuid tema tähelepaneku järgi osteti just kallimad telereid pigem kohe välja. «Inimesed, kes said endale seda lubada, lugesid raha hoolikamalt ega pidanud intressi maksmist mõistlikuks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles