Logisevad piimahambad tõid häda kaasa

Tiina Sarv
, Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usin hambapesu on kiitust väärt, aga sõbra ega iseenda logisevaid piimahambaid näpuga katsuda ei maksa.
Usin hambapesu on kiitust väärt, aga sõbra ega iseenda logisevaid piimahambaid näpuga katsuda ei maksa. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuueaastane Hanna tuli lasteaiast koju ega kurtnud halva enesetunde üle. Öösel tabas teda oksendamishoog.


Järgmisel päeval laps iiveldust ei tundnud, aga mõni minut pärast söömist lõi kõhtu valulik kramp, mis kutsus taas esile oksendamise.



Perearst arvas, et tegemist on viirusega, ning kirjutas välja vaevusi kergendava rohu ja andis toitumissoovitused.



«Öösel tõusis tütrel ka kehatemperatuur, aga see oli hommikuks langenud, nii et ma ei andnud isegi palavikurohtu,» rääkis ema.



Jook ei püsinud sees

Paari päeva pärast tundus Hanna juba tervena, kuid ei söönud endiselt, isegi vedelik ei püsinud sees. Ema viis ta uuesti perearsti juurde. Too käskis seepeale haiglasse minna, sest mitu päeva oksendanud lapsel võib tekkida eluohtlik vedelikukaotus.



«Haiglas pandi Hanna tilguti alla. Lootsin, et me saame samal päeval koju, aga ta jäeti pikemale ravile ja jälgimisele. Analüüsist selgus, et tegemist on noroviirusega,» kõneles ema asjade edasisest käigust.



Nakatumisvõimalusi on palju


Nüüd on Hanna kodus ja kosub. Lasteaeda ei taha ema teda veel viia ka sellepärast, et  ta võib olla nakkuse levitaja ja kaaslastele ohtlik.



Norwalk

ehk noroviirus on praegu väga levinud. Tekib küsimus, kas sellest on üldse võimalik hoiduda.


Arstid kinnitavad, et siiski on. Tuleb puhtust pidada. Eriti ohtlikud on WC-st või lihtsalt õuest tulles pesemata jäänud käed. Samuti võib haigus levida oksepiisakeste kaudu.



Üks haiglas töötav arst rääkis aga, et nakkuse levitamiseks piisas sellest, kui haigestunud patsient kasutas siibrit. Viirus jõudis õhu kaudu naabervoodis lamava vanamemmeni, kes samuti haigestus.



Hanna ema sõnul jälgivad kasvatajad lasteaias hoolega, et lapsed käsi peseksid. Iseasi, kui korralikult nad seda alati teevad. Tema avastas aga veel ühe hoopis naljaka nakatumisvõimaluse.



Nimelt hakkavad lasteaia vanema rühma mudilastel tulema jäävhambad ja piimahambad liiguvad suus. «Kangesti põnev on ju teise logisevaid hambaid katsuda. Ja ega Hanna kade tüdruk ole: mitu sõpra katsus näpuga, kas tema vanad hambad ikka on korralikult lahti.»



Nii et kätepesemisele ning roojast ja oksepiiskadest hoidumisele võiks lisada veel ühe soovituse: ärge katsuge teise inimese logisevaid hambaid, kui te just hambaarst ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles