DITMAR MARTINSON Koolkondade veelahe Viljandi ordulinnuses (3)

Ditmar Martinson
Ditmar Martinson Foto: Elmo Riig

8. oktoobri Sakalas kritiseerib Viljandi muuseumi direktor, isamaalane Jaak Pihlak teravalt Viljandi ordulinnuse varemete kui külastuskeskkonna parandamise plaani. Ajend nii teravaks sõnavõtuks jääb mulle küll suuresti arusaamatuks, sellegipoolest võtan eesmärgiks mõned väited üle vaadata ja asja selgitada.

Esmalt oleks mõistlik ära klaarida, mis on plaanis oleva ettevõtmise mõte. Linnavalitsuse eesmärk on ennekõike teha korda teed ja rajad, et oleks tagatud parem ligipääs kõigile, kes linnuse varemeid külastada soovivad. Lisaks sellele soovib linnavalitsus arhitektuurikonkursiga ära lahendada mõnda väiksemat rajatist puudutav, et toetada varemetes nii ajaveetmist kui ürituste korraldamist.

Kuigi Pihlak deklareerib, et see lähteseisukoht on arusaadav, paistab tema artiklist teatav segadus. Ta räägib sellest, mida ta arvab, et linnavalitsus oleks pidanud lähteülesandes nõudma, ning jõuab järeldusele, et arhitektid, kes konkursil osalesid, kas ei saanud aru, mida projekteerida, või toimus teadlik kokkumäng. Mõlemad on päris inetud etteheited.

Tagasi üles