JAAK PIHLAK Kas tõesti Viljandi ordulinnus tivoliks?

Jaak Pihlak
Jaak Pihlak Foto: Elmo Riig

Hiljuti korraldati Viljandis konkurss, mille ühe eesmärgina oli sõnastatud Viljandi lossimägede senisest paremini ligipääsetavaks ja rohkem külgetõmbavaks muutmine. Mõte iseenesest on täiesti arusaadav. Konkursile laekunud üheksas võistlustöös olid läbivalt moodsad lahendused, milles oli kasutatud roostes rauda, massiivset betooni ja kirgast klaasi. Seega tänapäevased ehitusmaterjalid ja nägemused.

Ilmselgelt jäi arhitektidel ja projekteerijatel suures loometuhinas kodutöö tegemata. Ei vaevutud selleks kasutama isegi Viljandi muuseumi 2015. aasta rahvusvaheliste hansapäevade ajaks avaldatud teost "Viljandi ordulinnus ja Lossimäed läbi aja". Tegijail jäi arusaamatuks, et Viljandi lossimäed on ainulaadne 800-aastane, Baltimaade võimsaim keskaegne kaitserajatis, mitte uusasum või pelgalt looduskaunis paik. Kuid just aastasadu vanad ordulinnuse varemed on need, mis kõnetavad ning tekitavad inimestes soovi näha ja tunnetada seda, mis kunagi olnud.

Hakates midagi siia alale rajama, peaks esimene küsimus olema: milline küll oli see Viljandi orduloss ning kuidas me saame seda vääriliselt ja ajastutruult esitleda? Möödunud neljapäeval aga tutvustati Sakala keskuses rahvale ühte lahendust, mille sobivus linnusealale on enam kui küsitav. Kandev idee on hoopis püstitada looduspargiks taandatud Viljandi ordulinnuse territooriumile massiivsete rajatistega puhkekeskkond.

Tagasi üles