Juhtkiri Põhjused ja etteheited justkui ühe vitsaga löödud

Sakala
Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Riik soovib kulude kokkutõmbamise eesmärgil sulgeda arvukalt väikegümnaasiume, teiste hulgas on luubi all mitu Viljandi maakonna kooli. Viljandimaa omavalitsuste liidu juht ja Viljandi vallavanem Alar Karu näeb olukorda võrdlemisi kaootilisena: riik tahab gümnaasiume kinni panna, aga plaani, mis lastest saama hakkab, välja ei paku. Kutsekoolid on ju praegu täis, õpilaskodusid meil ei ole, Viljandi riigigümnaasiumi ukse taga lookleb pikk järjekord ... Sellest kõigest oleme kirjutanud.

Kindlasti on omavalitsustel sellises olukorras õige seljad kokku lükata ning mitte läbirääkimisi eraldi ja ükshaaval pidada. Jääb isegi arusaamatuks, miks riik sellise ettepanekuga lagedale ei ole tulnud – meeldib see meile või ei, autostunud ühiskonnas on omavalitsuste piirid ju hägused. Ei ole sugugi välistatud, et Võhmas elav inimene töötab Viiratsis ning poetab oma lapse Viljandi kooli ette maha, või et Viiratsis elav inimene soovib oma last panna Viljandisse esimesse klassi, sest kohalik kool on kuueklassiline ja talle see ei sobi. Maavalitsused kaotati omal ajal küll ära, ent ilmselgelt moodustavad üksteise kõrval asuvad omavalitsused seotud süsteemi ning sellepärast ongi meil tekkinud omavalitsuste liidud.

On aga võrdlemisi huvitav lugeda Sakalast Alar Karu seisukohti ja mõtteid, mis kohati on üks ühele samad nagu paljudel pahastel kohalikel, kui mõnes omavalitsuses mõnda kooli, lasteaeda või rahvamaja sulgeda tahetakse. Ja samamoodi tunduvad riigi seisukohad sellises olukorras olevat üks ühele samad omavalitsuste seisukohtadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles