Noorte seas levib järjekordne valeinfo koolist leitud pommi kohta

Margus Haav
, reporter
Copy
Sotsiaalmeediakeskkondades levib pahatahtlik valeuudis, mida ei ole Delfi keskkond loonud ega jaganud. Politsei palub seda mitte jagada.
Sotsiaalmeediakeskkondades levib pahatahtlik valeuudis, mida ei ole Delfi keskkond loonud ega jaganud. Politsei palub seda mitte jagada. Foto: Margus Haav

Nädalavahetusel levis sotsiaalmeediakanalites info Viljandi Kesklinna koolist leitud pommi kohta. Sedakorda oli aga tegu uudse lähenemisega valeinfo levitamisele. Uudist sisaldav kuvatõmmis oli üsna oskuslikult kujundatud Delfi stiilis. Politsei toonitab, et see on pahatahtlik valeuudis, mida ei ole Delfi keskkond loonud ega jaganud ning palub sellistest postitustest anda teada veebipolitseinikule. Samas võtmes valeinfot levitati ka Tartus. 

Viljandimaa veebipolitseinik Elerin Tetsmann möönis, et selliseid võltsinguid, kus uudis oleks justkui võetud ajakirjandusväljaandest, on seni meil Eestis avalikult vähe liikunud. 

"Pigem on see siiani olnud üks propaganda levitamise võimalus, mis puudutab näiteks Ukrainas toimuvat sõda ning levinud vene keeles ning vene keelt kõnelevate inimeste poolt kasutatavates keskkondades," rääkis Tetsmann. "Eesmärk on sellistel postitustel kasutada ära inimeste tähelepanematust, sisendades suhteliselt tõesena näivate uudispiltide näol kiiresti segadust ning paanikat ja uskumust, et päriselt ongi just sellised asjad juhtumas ning justkui meil ei ole enam turvaline elukeskkond. Keeruline praegu veel öelda, mis on kõige toimuva tagamõte, kuid selliseid tekste levitatakse eelkõige Telegramis ning Snapchatis."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles