Toidupoed haukavad tükke lilleäride leivast

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu müüs Maxima oma kauplustes naistepäeval väga suure koguse lilli. Tänavu loodetakse samasugust müügiedu ning õisi asuti välja panema juba eile.
Mullu müüs Maxima oma kauplustes naistepäeval väga suure koguse lilli. Tänavu loodetakse samasugust müügiedu ning õisi asuti välja panema juba eile. Foto: Elmo Riig / Sakala

Aasta-aastalt ostetakse naistepäeval, emadepäeval ja viimasel ajal ka sõbrapäeval üha rohkem lilli toidupoest. Lilleäridele see rõõmu ei tee, sest nende käive seetõttu väheneb.

Osaühingule Floreas Viljandi kuulub Viljandimaal kolm lillepoodi. Ettevõtte juhataja asetäitja Aire Tamme ütleb, et 1995. kuni 2008. aastani suurenes nende kaupluste naistepäevane käive pidevalt. Siis tuli järsk, koguni kolmandikuni küündiv langus ning toonane tase jäigi püsima.

Ostmise kahanemise põhjustena nimetab Tamme majanduslangust, mis sundis inimesi säästma, ja seda, et järjest enam pakuvad lilli toidupoed, kelle kaup on odavam.

«Praegu müüvad naistepäeval lilli kõik ehitus- ja toidukauplused Selverist, Rimist, Maksimarketist, Maximast ja Säästumarketist Bauhofini välja,» tõdeb ta. «Centrumis asuva lillepoe müüki mõjutab Rimi, kus on aasta ringi lõikelilled sees. Maksimarketis pakutakse neid suurtel tähtpäevadel.»

Karksi-Nuias lillepoodi pidava Liia Kuslapi sõnutsi on toidupoodides pakutava tõttu aasta-aastalt järjest raskem tähtpäevaks õigeid koguseid tellida. «Kunagi ei tea, kui palju müüvad toidukauplused,» kurdab ta.

Kuslap on seda meelt, et lillepoes koheldakse õisi märksa paremini. Näiteks jõulude ajal pani ta Viljandis tähele, et toidupoes torgati lilled pakendamata korvi. Kõva külmaga kas või natukegi õues viibides muutuvad need prügikastikaubaks.

Maxima Eesti avalike suhete juht Erkki Erilaid möönab, et õitel on kindlasti oht külma saada, sest toidupoodides, sealhulgas Maximas, lilli spetsiaalselt pakkida ei jõuta. «Tänavu ilmateade naistepäeval küll suurt pakast ei luba,» tähendab ta.

Erilaid lisab, et ostjatel on alati võimalik nende kaubaga tutvuda, sest lilled ei ole kinnistes pakendites.

Samuti võtab Maxima avalike suhete juht omaks, et nendel ei saa õied nii palju tähelepanu ja hoolt kui lillepoodides, kuid lilled müüakse kiiresti läbi ja seepärast nende kvaliteet ei kannata.

Rääkides Rimi ja Säästumarketi lillemüügist, ütleb aktsiaseltsi Rimi Eesti Food pressiesindaja Katrin Bats, et suurel jaeketil on väikestest lillepoodidest paremad sisseostu ja logistika tingimused. «Rimi toob enamiku lõikelilli Hollandist ning saab kauba märksa odavamalt kui vahendajatelt ostvad lillekauplused,» tõdeb ta.

Samuti on Katrin Batsi sõnutsi toodete ringlus toidupoes väga kiire ning lilled asenduvad kähku uutega, samal ajal kui spetsiaalkaupluses võivad need seista hoopis kauem.

Täispikkuses artikkel ilmus
7. märtsi «Sakalas»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles