Lahkus tšellist Jüri Täht, kelle tähelend viis nii Broadwayle kui Hollywoodi filmi

Sakala
Copy
Eile surnud tšellist Jüri Täht mängis aastakümneid kuulsas Don Shirley Trios.
Eile surnud tšellist Jüri Täht mängis aastakümneid kuulsas Don Shirley Trios. Foto: Kristjan Teedema

Eile lahkus meie seast Viljandist pärit muusik Jüri Täht, kes mängis kolm aastakümmet tšellot maailmakuulsas Don Shirley Trios. Mees, kes jõudis läbi Geislingeni põgenikelaagri välja Carnegie Halli, Broadwayle ja Radio City Music Halli orkestrisse ning musitseeris koos Frank Sinatra, Tom Jonesi ja Marlene Dietrichiga.

Muusiku surmast andis oma Facebooki-postituses teada tema minia Evelin Täht, kelle sulest ilmus tunamullu elulooraamat "Tähelend. Jüri Täht. Mees rohelisest raamatust".

Jüri Täht tegi oma esimese poognatõmbe Viljandis 17. septembril 1936 ja kutselise tšellistina viimase New Yorgi Carnegie Hallis 18. mail 1986. Ta oli väljapaistva pianisti Don Shirley elust tehtud detailitiheda filmi "Roheline raamat" ("Green Book", 2018) ühe kõrvaltegelase, tšellist Olegi prototüüp. Don Shirley Trio muusika taas meelde toonud film võitis 2019. aastal parima filmi, parima originaalstsenaariumi ja parima meeskõrvalosatäitja Oscari.

26. mail 1930 Tartus sündinud Jüri Tähe lapsepõlv möödus Viljandis Posti tänaval majas number 9. Pere oli majanduslikult heal järjel, lastel oli hoidja ja majas teenija. 

Peres oli ka raadio, mille vanaema oli esiti kuulutanud saatanast olevaks, kuid hiljem sellega siiski leppinud, kui oli selgunud, et see riistapuu suudab mängida ka kirikumuusikat. Just tänu musikaalsele isale ja raadiole jõudiski Jüri Täht muusika juurde. Kord kuulanud ta raadiost kontserti ja uurinud, mis pill see ometi selliseid helisid teeb. Saanud teada, et see on tšello, oligi asi otsustatud.

Muusikaõpinguid alustas Jüri Täht üsna varakult, kuueaastasena. Tema õpetajaks sai Parfeni Valgemäe. Muusikakooli polnud Viljandis veel asutatud ja Jüri Täht oli tol ajal linna ainus tšellomängija. Et Jüri Tähe vanaema oli Venemaal sündinud sakslane, siirdus pere 1941. aasta algul teiste ümberasujate hulgas Saksamaale.

Põgenikelaagris sai noormees jätkata tšello harjutamist ning ta jäi silma muusikaõpetajale, kes oli juhtumisi tähtis Natsionaalsotsialistliku Saksa Töölispartei tegelane. Nii hakati teda ette valmistama Hitlerjugendi muusikavõistluseks, hoolimata sellest, et ta ei olnud Saksa kodanik. 1942. aasta novembris Heil­bronni suures kontserdisaalis võitis Täht oma ringkonna finaalvõistluse, kus osalesid 10–18-aastased keelpilli- ja klaverimängijad. Seal saavutas ta oma vanuserühmas esimese ja üldarvestuses teise koha.

Pärast sõda sai andekas nooruk Ameerikas õppimiseks stipendiumi. Et sellest aga kõigeks ei jagunud, asus ta muusikuna lisa teenima.

Sõjaväe päevil oli Jüri Täht saanud sõbraks kontrabassimängijaga, kes hiljem soovitaski teda Don Shirleyle. Tolle trios oli seni olnud kaks kontrabassimängijat ja ta plaanis ühe neist kõla huvides asendada tšellistiga. Nii ka läks. Kontserdituurid viisid trio risti-põiki läbi USA, Vaiksest ookeanist Atlandi ookeanini ning inspireerisid aastakümneid hiljem väntama nendest filmi.

Filmi "Roheline raamat" režissöör Peter Farrelly näitas episoodiliste tegelastena pisut trio kahte teist muusikut. Filmis on tšellist millegipärast venelane Oleg, keda kehastas bulgaarlane Dimiter D. Marinov. Miks Jüri Tähest filmis venelane sai, ei oska ilmselt keegi täpselt öelda. Filmi tegijad temaga ühendust ei võtnud.

Pikemalt saab Jüri Tähest lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles